Hondára válthat Mir, de a japánok még tagadnak

2022.05.12. 10:20

Azóta, hogy megjelentek az első hírek a Suzuki távozásáról, rögtön beindultak a találgatások a MotoGP-mezőny átrendeződéséről. A jogtulajdonos Dorna rögtön reagált, mondván nem lehet csak egyszerűen, egyoldalúan kilépni az érvényes szerződésből. Úgy tudni, a Gas Gas szívesen beszállna a megüresedő helyre, ezzel lényegében a KTM harmadik csapata lenne a királykategóriában. Hivatalos bejelentés viszont még azóta sem történt.

969243

Ennek ellenére a pilóták sorsáról is mennek a találgatások, a Suzukinál ugyanis két klasszis húzza a gázt Joan Mir és Álex Rins személyében. Meglepő lenne, ha egyikük sem kapna ülést jövőre, ha tényleg kiesik alóluk az istálló, sőt ha előbbi, a 2020-as világbajnok Mir maradna motor nélkül, az maga lenne a csoda. A friss találgatások a Repsol Hondával boronálják őt össze.

A gyári Honda most is két spanyollal indul a MotoGP-ben, és bár Marc Márqueznek mostanában sok problémája akad, nem az ő helye látszik inogni. Több forrás is tudni véli, hogy Pol Espargarót váltja Mir jövőre, az olasz La Gazzetta dello Sport napilap szerint már a megegyezés is megvan. Ezek alapján két évre írt alá, és Márquez csapattársaként versenyezhet.

A Repsol Honda szinte azonnal tagadta az értesüléseket, annak ellenére is, hogy már korábban is volt róla szó, megkörnyékezték Mirt, miután a regnáló világbajnok, Fabio Quartararo elcsábítására tett kísérleteik sikertelennek bizonyultak. Ha végül igaznak bizonyulnak ezek a hírek, Pol Espargaro sem feltétlenül marad ki a buliból: az LCR Hondára ülhetne Alex Márquez helyére, csapattársa a Takaaki Nakagamit váltó Ai Ogura lehetne. De ebben a képletben még nagyon sok a bizonytalan tényező.

Mindez egészen addig biztosan találgatás marad, amíg a Suzuki hivatalos bejelentést nem tesz a távozásról. Mivel azonban még cáfolattal sem jelentkeztek, jó esély van rá, hogy a háttérben a szakítás módjáról egyeztetnek a Dornával.