Több százezres büntetés jár a traffipaxos posztokért

2022.05.24. 11:44

Akár ezer fontos, átszámolva mintegy 450 ezer forintos bírságot is kaphatnak azok, akik a közösségi médiában posztolnak a mobil traffipaxok helyéről Észak-Walesben. Ugyanígy járhatnak azok is, akik a fényszóró felvillantásával jelzik a szembejövőknek, hogy az érintett szakaszon sebességmérés zajlik.

0 A-Go-Safe-police-speed-camera-van-on-the-A483-at-Rossett

A North Wales Live beszámolója szerint nemrég egy gwyneddi motorost (vagy autós, ez nem derült ki pontosan a tudósításból) figyelmeztetett több másik felhasználó valamelyik közösségimédia-felületen, hogy távolítsa el a traffipaxos posztját. Arrafelé ugyanis bűncselekménynek minősül, ha valaki ilyen módon hívja fel a figyelmet a rendőrségi akciókra, a vonatkozó paragrafus a rendőri munka akadályozásának tekinti ezt a cselekedetet.

Más kérdés, hogy a traffipaxok lényege elvileg az lenne, hogy kiszűri a gyorshajtókat, ezáltal a sebességhatárok betartására ösztönöz. Márpedig ha valakinek szólnak, hogy mérnek, akkor az nyilván lassítani fog, hacsak nem szándékosan a büntetésre hajt. Igaz, a másik oldalról talán azt lehet felhozni érvként, hogy aki tudja, hol a traffipax, csak ott megy majd lassabban, máshol ugyanúgy koppanásig húzza a gázt.