Nem világos, hogy jogosultak-e a robogósok a hatósági áras benzinre

2022.05.27. 13:50

Már megírtuk, hogy a külföldi autóknak a magyar kutakon nem jár a hatósági áras üzemanyag, csak a magyar, szlovén és szerb rendszámú autósok (ezekben az országokban van még ársapka az üzemanyagon) vásárolhatnak 480 forint/literes áron gázolajat és 95-ös benzint.

Frissítés: a Mol jelezte szerkesztőségünknek, hogy a szerb és szlovén rendszámos járművek hatósági áras tankolása csak elvi lehetőség, erről egyelőre minisztériumi döntés nem született.

Az intézkedés egyfelől nem egyértelmű, hogy megfelel-e az uniós jognak, illetve az sem világos, hogy a segédmotoros kerékpárok jogosultak-e a hatósági áras benzinre. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint ha a kutas nem biztos abban, hogy a vevő valóban magyar illetékességű járműbe tankolt, ellenőrizheti a gépjármű iratait, hogy hitelt érdemlően megállapítsa, hogy jár-e a hatósági áras üzemanyag.

A legfeljebb ötven köbcentis segédmotoros kerékpároknak viszont nincs se rendszámuk, se forgalmijuk - két okmányuk az adásvételi és a kötelező biztosítás meglétét igazoló papír, ezek közül az utóbbi az, amely alkalmas lehet arra, hogy igazolja a jogosultságot, az viszont kérdéses, hogy ezt a benzinkutak elfogadják-e mint „a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolását”.

A Független Benzinkutak Szövetsége már jelezte, hogy kivitelezhetetlennek tartják a kormány döntését, miszerint kétféle benzinár mellett kell kiszolgálni az autókat és motorokat a rendszám függvényében.

A szövetség elnöke, Egri Gábor a Hvg.hu-nak adott nyilatkozatában fogyasztóvédelmi szempontból is aggályosnak ítélte az kettős árazást, ugyanis a rendelkezés két fontos fogyasztóvédelmi előírással is szembe megy:

  1. A vásárlót írásban és egyértelműen kell tájékoztatni a termék áráról.
  2. Ha egy időben több eladási ár van feltüntetve, a vállalkozás köteles a feltüntetett legalacsonyabb árat felszámítani.