Ez az összkerekes furcsaság mindenen átgázol

2022.05.30. 05:59

Minden akadály legyőzésére képes motorkerékpárt mutatott be a nagyrészt ismeretlen, fiatal márka, a Robo Systems. A modell neve 2x2 Ultra Bike, és ahogy a neve is jelzi, összkerékhajtású. Gyorsan ugyan nem lehet vele menni, cserébe szinte mindenféle felülettel megbirkózik.

Maga a váz tulajdonképpen úgy néz ki, mintha házi barkács lenne, a tervezőket egyetlen szempont motiválhatta: a célszerűség. Ettől aztán már ránézésre sem fest valami kényelmesnek az Ultra Bike, viszont csomagtartója van elöl és hátul is. A rugózással elöl nem sokat tököltek, hátra pedig kétoldali rugóstagokat szereltek.

Az egész gép talán legfurcsább részei a kerekek. A hatalmas, ballonos, alacsony nyomású abroncsokat arra tervezték, hogy vízmosásokon, légpárnákkal akár kisebb folyókon is átkeljen vele az Ultra Bike, de a homok, a hó vagy a sár sem lehet akadály. Amúgy az elektromos hajtásrendszer két kerékagymotorral dolgozik, de a legelborultabb részlet talán az, hogy az alumínium felni afféle üzemanyagtankként is funkcionál, mintegy 23 liter benzint lehet beletölteni.

Ez több kérdést is felvet: egyfelől miért van arra szükség egy elektromos gép esetében? A modellt fel lehet szerelni generátorral vagy inverterrel, azaz ha valahol az Isten háta mögött áramra van szükség, elő tudja állítani, akár valamilyen munkavégzéshez is. Ugyanakkor a felnikben hullámzó folyadék nem biztos, hogy jó hatással van a menetstabilitásra.

A hatótáv amúgy nem túl acélos, mindössze 65 kilométer körüli, és ezt nem is nagyon lehet feljebb tornászni a sebesség csökkentésével, hiszen eleve lassú haladásra tervezték a motorkerékpárt. A Robo Systems közösségi finanszírozást is segítségül hívva igyekszik előteremteni a szükséges költségvetést, jelenleg 95 százalékon áll a gyűjtés. Az alapmodellt 1790 dollárért, vagyis durván 675 ezer forintért adnák, míg a fullos, generátorral és inverterrel, meg egyéb finomságokkal felszerelt kivitelt 2590 dollárért, azaz kicsivel kevesebb mint egymillió forintért. A gyártást eredetileg Oroszországban tervezték megvalósítani, de a háború miatt most Dubaj felé kacsingatnak.