Túraendurót mutatott be az Energica

2022.05.31. 13:57

Az olasz Energicát eddig lényegében elektromos sportmotorjairól és naked bike-jairól lehetett ismerni, na meg arról, hogy a MotoE beszállítói, bár utóbbi pozíciót jövőre át kell adniuk a Ducatinak. A villanyhajtással persze továbbra sem szakítanak, de megcélozták napjaink legnépszerűbb műfaját: a mugellói MotoGP-hétvégén bemutattak egy túraendurót.

Az Experia névre keresztelt gép esetében inkább az utcai használatra helyezték a hangsúlyt, ez már a képekről is lejön, hiába készült a fotósorozat a homokos naplementében. A modell egyben a Green Tourer program első szülötte, a hírek szerint további elektromos túragépek követik majd.

Az Energica 102 lóerős csúcsteljesítményt mond az Experiára, de tartósan is képes 80-at leadni 7000-es fordulaton. Nyomatéka 115 newtonméter, de pillanatnyi csúcsként elvileg ennek a többszörösét tudja. Nulláról százra 3,5 másodperc alatt gyorsul, míg végsebességét 180 km/h-ban korlátozták. 19,6 kWh-s névleges kapacitású lítium-polimer akkumulátorával városi tempó mellett akár 420, míg városon kívül mintegy 208 kilométeres hatótávot ígérnek. A villanymotor és az aksi is új fejlesztés.

Egyébként hét vezetői profilt és négy menetmódot állíthatunk be, továbbá az energia-visszanyerés is négy fokozatban állítható, ki is kapcsolható. A gépet Bosch kanyar-ABS-szel is felszerelték, az elektronikai beavatkozás szintje ugyancsak módosítható. A kerekek 17 colosak, elöl két 330-as, hátul egy 240-es féktárcsa kapott helyet, Brembo nyergekkel. Ezeknek 260 kilogrammnyi súly megállításáról kell gondoskodniuk. Ha mindhárom túradobozt felpattintjuk, 112 liternyi tárolóhelyet kapunk.

Az Experia már előrendelhető, ára azonban egyelőre nem ismert. Ha minden igaz, június elsején, azaz holnap hozzák nyilvánosságra, mennyit kell érte fizetni.

A hazai forgalmazó jelezte, hogy 13 millió körül várható az ára.