Ez a Ducati húszéves, de még ki sem csomagolták

2022.06.10. 11:06

Nagyszerű műfaj a pajtalelet, vagyis amikor egy régóta ki sem nyitott garázsból vagy fészerből kerül elő valamilyen érdekes, esetleg klasszikus autó vagy motorkerékpár. De az sem kevésbé izgalmas, amikor egy tizen-huszonéves gép még a gyári csomagolásában vár további sorsára. Nemrég egy  Honda Dream bukkant fel így , most pedig egy Ducati MH900e-t kínálnak eladásra saját eredeti ládájában, bontatlanul.

A Pierre Terblanche által tervezett retró stílusú sportmotor a legendás Mike Hailwood 1978-as Man TT-s versenygépe előtt tiszteleg. Csak két évig, 2001-ben és 2002-ben készült, mindössze kétezer példányt gyártottak belőle. Az első ezer darabot 31 percen belül eladták a Ducati online felületén, ami annak tükrében kimondottan nagy szó, hogy 2000. január 1-jén nyílt az előrendelés – akkoriban azért nem ugyanaz volt az internet, mint ma. A többi példánynak is csak néhány hétre volt szüksége ahhoz, hogy gazdára találjon.

Akkor 15 ezer euróba került, ami az ezredfordulós viszonyok között mintegy 3,8 millió forint. Átszámolva ma ez bő 9 milliót jelentene. Az eredeti dobozában nyugvó Ducati viszont 45 ezer dollárért talált most gazdára, azaz majdnem 17 millió forintot, az eredeti ár közel dupláját csengették ki érte.

Az MH900e egyébként 903 köbcentis, léghűtéses, 90 fokos hengerszögű V2-essel készült, desmodromikus szelepvezérléssel. 75 lóerőt és 76 newtonmétert tudott, noha egészen biztosan nem az ereje miatt kapkodták el annyira gyorsan. Első futóműve fejreállított villát, a hátsó teljesen állítható Sachs monoshock rugóstagot és alu lengővillát kapott.

A motorkerékpár érdekessége még, hogy Mike Hailwood özvegye beperelte miatta a Ducatit, mondván, jogosulatlanul használták néhai férje nevét. Igaz, hogy az 1981-ben elhunyt Hailwood természetesen soha nem vezethette a 2001-2002-ben gyártott MH900e-t, azonban az éppen az ő emléke előtt tisztelgett. Végül az ügyet úgy rendezték el, hogy visszamenőlegesen licencelték a név használati jogait.