Három éven belül jön az elektromos Norton

2022.06.21. 13:16

A Norton az utóbbi időben leginkább a cég körüli problémák és változások, majd a tulajdonosváltást követő újjászületés miatt került be a hírekbe. A márkát főként klasszikus stílusú motorkerékpárjairól ismerhetjük, ám úgy tűnik, ők sem akarnak kimaradni az elektromos átállásból.

norton factory 2

Már időkeretet is megjelöltek a projekthez: eszerint 30 hónapon belül készül majd el az első villanyhajtású modelljük. Nem egyedül vágnak bele, hanem olyan partnerekkel dolgoznak együtt, akiknek jelentős tapasztalatuk van e téren. Ilyen az elektromos hajtásláncok fejlesztésével foglalkozó Delta Cosworth, ők az akkucsomagért felelnek. Magát a motort a HiSpeed Ltd. készíti.

Ezek mellett a szénszálas és egyéb kompozit alkatrészekben utazó Formaplex Technologies, a hűtési rendszer kidolgozására koncentráló M&I Materials, a töltőspecialista INDRA, továbbá a warwicki egyetemen működő WMG is beszáll a buliba. Utóbbi a Triumph elektromos törekvéseinél is közreműködik.

Az ígéretek nem szerények. A célok közt sportmotoros teljesítmény, túramotoros hatótáv és könnyed kezelhetőség is szerepel. Nem szeretnének tehát olyan kompromisszumot kötni, hogy például a nagy hatótáv oltárán áldozva dögnehéz gépet alkossanak. A várakozások szerint a projekt új munkahelyek létrehozásával is jár majd. A 30 hónap elvileg azt jelenti, hogy 2024 végéig mutatnak majd egy elektromos gépet. Hogy ez még csak egy prototípust, vagy szériamodellt jelent, nem tudni.