MotoGP-versenygépet tesztelt Razgatlioglu

2022.06.22. 11:24

Nagy csatában taszította le tavaly a Superbike-világbajnokság trónjáról a hosszú évek óta egyeduralkodó Jonathan Rea-t Toprak Razgatlioglu. Már a szezonzárás előtt felröppentek pletykák arról, hogy a török klasszis a MotoGP-be igazolhat, bár ezeket végül egy szerződéshosszabbítással megcáfolta. A MotoGP-s versenymotor tesztelése azonban továbbra is lehetséges opció maradt. Ez most végre, hosszú várakozás után megvalósult. Miután a WSBK-ban Yamahával versenyez, nem meglepő módon ezúttal is Yamahának húzta a gázt.

20220621 123730

Razgatlioglu a Motorland Aragón versenypályán rendezett privát teszten ülhetett fel az YZR-M1 nyergébe. Összesen 40 kört teljesített, míg végül az igen heves esőzés véget nem vetett az aznapi programnak. Először egy 12 körös etap során ismerkedett a motorral, a beállításokkal és a gumikkal, ezt követte néhány rövidebb felmenetel. Közben a csapat is igyekezett a lehető legjobban rászabni a gépet, figyelembe véve a visszajelzéseket. A munkát a 2009-es Supersport-bajnok, a GP-ben is sokáig szereplő Cal Crutchlow is segítette.

A török motoros végül úgy értékelte a tesztet, hogy teljesen más élmény volt az M1-essel menni, mint saját R1-esével a Superbike-ban. A GP-motor erősebb, teljesen más a váltója, az elektronikája. Körről körre egyre többet tudott tanulni, nem volt könnyű az alkalmazkodás. Az egyenesekben különösen nagy tempót tudott menni, és érdekes érzés volt megtapasztalni a karbonfékeket is.

Köridőket persze nem hoztak nyilvánosságra, így nincs összehasonlítási alapunk, hogy mit tudott produkálni Razgatlioglu, de nem is lenne érdemes az ismerkedés alkalmával nyújtott teljesítményét összevetni olyanokéval, akik évek óta ilyen motorral készülnek. Toprak egyébként nem kezdte túl jól az idei Superbike-szezont, első győzelmét a negyedik versenyhétvégén aratta, jelenleg harmadik a pontversenyben. Szerződése 2023 végéig szól, és korábban a Yamaha vezetői is úgy nyilatkoztak, hogy jövőre nem is lenne hely számára a gyári MotoGP-istállóban. Más kérdés, hogy jelenleg a királykategória címvédője, Fabio Quartararo az egyetlen, aki eredményes tud lenni az M1-gyel, csapattársával, Morbidellivel nem igazán elégedettek.