Meghalt Sonny Barger, a Hells Angels alapítója

2022.06.30. 14:26

Június 29-én meghalt Sonny Barger, a Hells Angels alapítója, a világ egyik legnagyobb hatású motorosa. Barger régóta hadakozott a rákkal, otthonában, felesége és rokonai körében távozott. A Facebook oldalán az alábbi üzenet áll:

Ha ezt az üzenetet olvasod, tudod, hogy elmentem. Kértem, hogy ez a bejegyzés halálom után kerüljön ki. Hosszú és jó életem volt, tele kalandokkal. És abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egy csodálatos klub tagja lehettem. Bár évtizedek óta a nyilvánosság előtt éltem, de leginkább a klubtestvéreimmel, a családommal és a közeli barátaimmal töltöttem a legszebb időket. Tudjátok, hogy békében távoztam a rákkal való küzdelemből, és tudjátok azt is, hogy végül az vett körül, ami igazán számít: a feleségem és a szeretteim. Fel a fejjel, maradj hűséges, maradj szabad és értékeld a becsületet.

Sonny Barger - forrás: http://www.simonacooper.pwp.blueyonder.co.uk/ras2/main.html
Sonny Barger - forrás: http://www.simonacooper.pwp.blueyonder.co.uk/ras2/main.html

Barger leginkább az Oakland-i Hells Angels alapítójaként volt híres, és őt tartják annak az embernek, aki a bandát nemzetközi szervezetté fejlesztette. A Hells Angels áprilisban ünnepelte 65. évfordulóját. Kalandos élete volt, 1972-ben például három társával együtt felmentették egy drogdíler meggyilkolásának vádja alól, majd egy évvel később tíz évet kapott fegyver- és kábítószerbirtoklásért. Onnan 4,5 év után szabadult feltételesen, de később is folyamatosan összeütközésbe került a törvénnyel, 1979-ben például 32 társával együtt vádat emeltek ellene zsarolásért és bűnszervezeti tevékenységért - a Nixon-adminisztráció alatt a hatóságok külön rászálltak a motoros bandákra, de végül 1980-ban Bargert felmentették.

1987-ben ismét letartóztatták, mert az FBI kábítószereket, fegyvereket és robbanóanyagot talált nála, illetve egy gyilkosságot is megpróbáltak rábizonyítani - a kaliforniai főügyész akkor úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség több mint 100 lőfegyvert, 1 millió dollár készpénzt és rengeteg kábítószert foglalt le a Hells Angels körüli, több mint két tucat razzia során. Bargert ezért három és fél évre ítélték.

Barger összesen hat könyvet írt, köztük a Pokol angyala című életrajzi regényét.

Ha jobban érdekel a Hells Angels, 2008-ban volt róluk egy cikkünk.