Egy öreg Husqvarna is lehet értékes, ha Steve McQueen hajtotta

2022.08.12. 16:27

Ismét eladóvá válik az a Husqvarna 400 Cross, amivel Steve McQueen az 1971-es On Any Sunday című motoros dokumentumfilmben ugratott. A motor a színész-rendező sajátja volt, és maga a választotta a jelenethez, amire akkoriban sok férfi és nő – mára inkább bácsi és néni – csorgatta a nyálát. 

A címlapképre is került ugratás óta sok minden történt a motorral, McQueen néhány kisebb sérülést hagyott rajta, ami önmagában biztosan nem vesz el az értékéből, de néhány kézen át is futott azóta a gép, ami egyértelműen csökkentheti az árát.

Utoljára 2018-ban adták el 320 ezer dollárért, ami mai árfolyamon 122 millió forintot jelentene, de a kaliforniai aukciósház becslése szerint most nem fognak érte ennyit adni, várakozásaik szerint 92 millió forint körül fog elkelni. A motor mellé természetesen jár az eredeti tulajdoni lap és a Saddleback 500 Senior Race-ről származó, korabeli nevezési papír.

Nem ez volt Steve McQueen legértékesebb motorja. Az 1915-ös gyártású, mindössze 33 darabban elkészült, V2-es, de még erősen kerékpár-formájú, betekerhető Cyclone Boardtracker közel 300 millió forintnak megfelelő 775 000 dollárért kelt el korábban, amivel a világ legdrágább motorjai között van.