Elkészült az első V4-es kínai gép

2022.08.16. 09:53

A kínai motorgyártók közül a Benda egyértelműen az eredetiséget képviseli, őket abszolút nem lehet azzal vádolni, hogy csak másokat koppintanának. Tavaly bemutatták soros négyhengeres cruiserüket, de turbós sportmotoron is dolgoznak. Közben kétféle V4-es blokkot lepleztek le, most pedig az egyik köré motorkerékpár is készült.

New Benda BD500 is the first V4 bike to be made in China 01

A BD500 a kisebbik V4-est kapta, vagyis a 496 köbcentis verziót, 53,5 milliméteres furattal és 55,2 milliméteres lökettel. Ez végül kicsivel gyengébb lett, mint amit tavaly beígértek: 57 lóerő helyett 54-et tud. Ehhez 241 kilós tömeg társul, a végsebesség 190 km/h.

A formát tekintve igazán nagy okosságokról nem beszélhetünk. Egy aránylag szokványos megjelenésű cruisert látunk, kerek lámpával, jó vastag villaszárakkal (a részletes adattáblázatot még nem tették közzé), széles nyereggel. Egy furcsaságra azért felfigyelhetünk: a tankon van egy cápauszony-szerű képződmény, de a funkciójáról egyelőre nem szólnak a hírek.

A forgalmazásról és árakról sem tudni sokat, mindenesetre a Benda már jelen van Európában. Spanyolországban rendelkeznek kereskedői hálózattal, így egyáltalán nem kizárt, hogy V4-es cruiserüket is elhozzák a kontinensre.