Kivehető aksis gépet mutatott a kaliforniai Ryvid

2022.08.17. 18:29

A Ryvid egy kaliforniai bázisú új márka, amely különleges formájú elektromos motorokkal érkezik a piacra. Alig pár héttel a bemutatkozójuk után már előrendelhetővé is tették első, Anthem névre hallgató gépüket. Különlegességük, hogy a tervezést és az összeszerelést is házon belül csinálnák, függetlenül attól, hogy természetesen ők is több beszállítóval dolgoznak majd együtt: manapság már szinte lehetetlen, de fenntarthatatlan is lenne, hogy egy gyártó mindent magának állítson elő.

A 120 km/h körüli végsebességű és 120 kilométer fölötti beígért hatótávú motort valamennyivel 3 millió forint fölötti áron tették előrendelhetővé, az első szállítmányt 2023 nyarára ígérték, az 1000 darabos bevezető Launch Edition széria pedig külön sorszámozással kerül piacra. A gyártó szerint Eco módban, visszatöltéses fékezésekkel együtt érhető el a fenti hatótáv, Sport módban inkább 80 kilométer a reális a 4,3 kWh-s, házilag cserélhető és külön tölthető akkumulátorpakktól.

Az egyedi funkciók között a kormányról állítható magasságú nyereg az egyik legérdekesebb, földtől mérve 76 és 86 centiméter között variálható a pozíció. Az egyedi kinézet mögött egy mindössze 5,5 kilós rozsdamentes acélváz húzódik meg: a komplett motorkerékpár 109 kilós menetkész tömege szintén elég jó érték. Az alacsony tömegközéppont többek közt a középen elhelyezett villanymotornak köszönhető, amin keresztül szíjjal hajtják a hátsó kereket. Elöl 100, hátul 30 milliméter rugóút jellemzi, tengelytávja 1321 milliméteres.

A különleges megjelenésű gép sima szürke (Carbon Grey) és fehér (Rapid White) színekben is kapható lesz, de az arany változat (Atomic Gold) tűnik a legmenőbbnek: egy ennyire feltűnő modellhez én már biztos ilyet választanék. Nálunk is jártak már különleges megjelenésű villanymotorok, többek közt a Zero DSR és az Energica Eva Esseesse 9.