27 éves ez a BMW, de még csak ki sem csomagolták

2022.09.02. 14:35

A BMW 1987-ben mutatta be az R 100 GS-t, amely akkor a maga 980 köbcentijével a világ legnagyobb hengerűrtartalmú túraendurójának számított. További különlegessége volt, hogy ebben alkalmazták először a paralever hátsó futóművet, amely a kardánhajtás kedvezőtlen hatásait volt hivatott ellensúlyozni. A modellt közel tíz évig gyártották, aki pedig nagyon alaposan elmélyedne a GS-ek történetében, az háromnapi hideg élelemmel felvértezve ide kattintson, amikor ugyanis a GS sorozat harmincadik születésnapját ünnepelte, gigantikus, 54 ezer karakteres közleményt kaptunk tőlük, rendkívüli alapossággal. Mi viszont most egy konkrét példányra koncentrálunk.

Ez a gyártás utolsó éveinek egyikéből, 1995-ből származó R 100 GS PD (azaz Paris-Dakar) ugyanis technikailag teljesen új. Miután legyártották és bedobozolták, kanadai export lett a sorsa. Meg is érkezett rendben Észak-Amerikába, ám a ládából soha nem csomagolták ki, ennélfogva nem is szerelték össze, és egyetlen métert sem tettek meg vele.

Történetéről annyit tudni, hogy Kanadába jutva a Blackfoot Motorsportsnál kötött ki Calgaryban. Egy kereskedésről van szó, azonban ahelyett, hogy eladták volna, inkább a raktárba vitték, ahol szép lassan igazi gyűjtői darabbá érett. Tavaly aztán megvette a főként klasszikus motorkerékpárokkal foglalkozó New York-i Moto Borgotaro alapítója, Peter Boggia. De persze ő sem bontotta ki.

Egy furcsaságot azért ki lehet szúrni, a hirdetőoldal kommentelői is megtették: 99 985 kilométert mutat az órája. Valahol azt írják, ez azért van, mert összeszerelés után megjáratva éppen nullát mutat majd – a gyakorlat szerint kereskedő egy kipróbált, mégis nullkilométeres gépet adhatott át így annak idején.

Egyébként a Bring a Trailer oldalán tűnt fel a GS, a napokban le is zárult a licit, végül valaki 47 250 dollárt, azaz csaknem 19 millió forintot fizetett ki érte.

Forrás: Bring a Trailer