Miller nyert Japánban, nem a bajnokesélyesek versenye volt

2022.09.26. 09:00

Alaposan felforgatta a MotoGP-hétvége szombati napját az esőzés, de végül Marc Márquez szerezte meg a pole pozíciót, míg a címvédő Quartararo csak a kilencedik, legnagyobb kihívója, Pecco Bagnaia a tizenkettedik helyről rajtolhatott. A futamon aztán Jack Miller tette egészen hamar egyértelművé, hogy nyerni akar: a hetedik pozícióból indulva három kör alatt átvette a vezetést. Egymás után futotta a leggyorsabb köröket, a lépést csak rövid ideig tudta vele tartani Jorge Martín.

Fotó: MotoGP
Fotó: MotoGP

Végül a Ducatitól az év végén távozó, jövőre már a KTM-nél szereplő Miller be is húzta a győzelmet, másodikként leendő csapattársa, Brad Binder futott be, Martín a harmadik helyre hozta be a pramacos Ducatit. Említést érdemel Marc Márquez negyedik helye is, ami igen szép eredmény, tekintve hogy az előző futamon tért vissza hosszú rehabilitáció után, de akkor hamar véget ért számára a verseny. Egészen biztató, hogy a leintés után úgy nyilatkozott: hosszú idő után most először nem érzett fájdalmat.

Fotó: MotoGP
Fotó: MotoGP

A bajnoki cím várományosai közül a listavezető, egyben címvédő Fabio Quartararót nyolcadikként intették le, legnagyobb riválisa, Bagnaia viszont hiába előzte meg Enea Bastianinit, majd eredt Quartararo nyomába, amikor megpróbálta beszúrni a Ducatit a Yamaha mellé, elúszott a motor eleje, Pecco bukott, és kevésen múlt, hogy a franciát is kiüsse. Aleix Espargaró műszaki problémák miatt a rajtrácsra sem tudott felállni, csak a tartalékmotorral eredt a mezőny után, a 16. helynél többre ezúttal nem futotta tőle.

A világbajnokságból négy futam van még hátra, ehhez képest Quartararo előnye – bár most tudta növelni nyolc ponttal – mindössze 18 egység, ami egyáltalán nem sok. 219 ponttal áll a 201 pontos Bagnaia előtt, Espargarónak 194 van, tehát számára sincs még veszve a dolog. Folytatás most hétvégén Thaiföldön.