Végre itt van: visszatért a Honda Hornet

2022.10.04. 10:38 Módosítva: 2022.10.04. 12:34

Hosszú várakozás és több kedvcsináló után a Honda végre bemutatta az új Hornetet a kölni Intermot kiállításon. A hivatalos nevén CB750 Hornetnek nevezett meztelen gép az ígéretek szerint a jó teljesítmény-tömeg aránynak köszönhetően mozgékony és könnyen kezelhető lesz.

Ahogyan azt már korábban közölték, a Hornet szakítva a régi hagyományokkal soros kéthengeres blokkot kapott, a 755 köbcentiből 91,8 lóerős csúcsteljesítményt (@9500) és 75 newtonméteres maximális nyomatékot (@7250) hoztak ki – és 190 kilogrammos tömeget kell mozgatnia. A Honda mérnökei 270 fokos főtengely-elékelést alkalmaztak, amitől egyedi karakterisztikát kapott a kéthengeres. A dugattyúkat a Fireblade-től, a hengerfejet a CRF450R-től örökölte a CB750.

A blokkot egy 16,6 kilogrammos acél hídváz fogadja be, előre 41 milliméteres Showa SFF-BPTM fordított villa került, különválasztott funkciókkal, tehát az egyik szár a rugózásért, a másik a csillapításért felel, új fejlesztésű az alsó és felső befogó. A hátsó rugóstag Pro-Link himbarendszert kapott, előfeszítése állítható, és teljesen új az acél lengővilla is. A rugóút 130, illetve 150 milliméter. A megállást elöl két 296 milliméteres tárcsa segíti négydugattyús, radiálisan rögzített Nissin nyergekkel, hátra egydugattyús nyereg került 240-es tárcsával kombinálva.

A legfontosabb adatokat egy öthüvelykes TFT-kijelző jeleníti meg a vezető előtt, és már nemcsak Android-alapú, hanem iOS-t futtató okostelefonokat is lehet hozzá csatlakoztatni. A világítás teljes egészében ledes, az indexek automatikusan kikapcsolnak, és szériatartozék az automata vészvillogó is. Van három választható menetprogram is, ezek a motorerő, a motorfék és az egykerekezés-gátlóval ellátott nyomatékszabályozó szintkombinációit variálják, User, azaz felhasználói módban pedig a motoros maga dönthet a vezetéstámogató eszközök működési szintjéről.

A friss Hornetnek már megvan a hazai ára is: regisztrációs adóval együtt 3.089.000 forinttól lehet megvásárolni. Felárért akár gyorsváltót és szélvédőt is tartalmazó Sport csomag, tank- és nyeregtáskával ellátott Touring csomag, valamint alumínium kormányvéget és -befogót is magába foglaló Style pakk is rendelhető.