500-as retrómotor a Hondától

2022.11.10. 08:50

Az olyan újdonságok mellett mint a feltámasztott Hornet és Transalp, talán kissé kevésbé feltűnő, de a Honda egy ízléses retrómotort is elvitt a milánói motorkiállításra. A CL500 a kereken hatvan éve, 1962-ben bemutatott CL72-ből merített inspirációt, és a fiataloknak szánják, az A2-es jogsikategóriához is passzol.

A 471 köbcentis, soros kéthengeres blokkot jó ismerősként köszönthetjük, ezt találjuk a CB500F-ben és X-ben, valamint a CBR500R-ben is. 46,7 lóerőt és 43,4 newtonmétert tud, azonban az ECU itt most új, a típushoz jobban illő beállításokat kapott, valamint a végáttételek is rövidebbek lettek. A hatfokozatú váltóhoz nyomatékhatárolós és kuplungasszisztenssel ellátott tengelykapcsoló párosul.

Az acélcsövekből összeállított bölcsőváz, a kerek lámpa, a védőharmonikával ellátott hagyományos – egyébként 41 milliméteres – teleszkópvilla, a kétoldali hátsó rugóstagok, valamint a hurkás ülés is a retrós benyomást erősíti. Közben persze a modern holmik sem maradtak le, teljesen ledes a világítás, a kerek házba foglalt LCD-kijelző pedig a sebesség mellett az aktuális fokozatot, a fogyasztást, az időt egyaránt mutatja, és a kapcsolásra is figyelmeztet.

A CL500-at négy színben – narancs, fekete, zöld, kék – kínálják, és különböző kiegészítőkkel segítik elő a testreszabhatóságot. E téren komplett csomagok és különálló extrák is lesznek. A forgalmazás 2023-ban indul.