Ennyit lát a motoros, amikor telibe kap egy vadat

2022.11.10. 09:29 Módosítva: 2022.11.10. 09:29

Sokszor írtunk már arról, hogyan lehet elkerülni a vadgázolást, és hogy mit tehetünk, amikor már egyértelműen nincs menekvés. Ezek a tippek persze minden járműre érvényesek lehetnek, de motoron van egy hatalmas különbség: nincs körülöttünk kaszni, ami megvédjen, így sokkal nagyobb veszélye lehet egy szarvassal vagy őzzel való találkozásnak. Főleg ha olyan hirtelen jön az őz (szarvas?), mint az alábbi videóban.

ozes

A motoros - aki a Youtube-on a MassRider csatornát viszi - egy Yamaha FJR1300 nyergében ül, éppen túráznak, és egy hosszú, nyújtott jobbosban haladnak, a tükörben látszik, hogy van társa is, szerencsére biztonságos távolságból követi. A tempó 54 mérföld per óra, vagyis alig 90 km/h körüli, aztán a felvételen 8 másodperc tájékán történik valami:

Az ütközés ténye nem kérdéses, de annyira gyorsan történik minden, hogy felfogni sem lehet. Emberünk egy őzzel (szarvassal? Egy korábbi Égéstérben kikutattuk Bambi származását is) ütközött, az állat megtépázta a Yamaha idomait, a tükröket, lekapta a szélvédőt, viszont nagy szerencsével és némi rutinnal a motoros nem bukott. Szépen visszalassított, és mint később kiderült, a kezén néhány karcolással megúszta. Kesztyű amúgy nem volt rajta.

Zoológusok figyelem: milyen állat volt ez?

Nem tudni, az állat milyen sérüléseket szenvedett, az viszont biztos, hogy a motoros szemszögéből sokkal rosszabbul is végződhetett volna a találkozás, és ez tipikusan az a helyzet, amikor minden csupán századmásodperceken múlik. Ha az őz egy picivel hamarabb érkezik, simán lehet, hogy átesik rajta, ha pedig később, telibe kilökhette volna alóla a motort.