Elektromos sportmotor jön a Kymcótól

2022.11.15. 11:37

Noha a Kymcót leginkább robogóiról ismerjük idehaza, vannak azért másfajta gépeik is, a quadoktól az e-bike-okig. És úgy fest, ők is hallgatnak az idők szavára, és az elektromos motorkerékpárok szegmensére is nyitnak. A 2018-as EICMA szalonon mutattak egy váratlanul ütős sportgépet, igaz, csak tanulmányt – most ezt frissítették, és talán már a sorozatgyártás sincs messze.

A SuperNEX továbbra is koncepció, de a dizájnt tekintve számos változáson keresztülment. Maga a stílus is jóval futurisztikusabb lett, mint a korábbi változat, ez részben a méhsejtmintának, valamint a színek játékának köszönhető, kicsit mintha földönkívüli lenne a Kymco sportmotorja. Az üléspozíció a szegmenshez illően hasalós lesz.

Ami a technikát illeti, annyit már elárultak, hogy 2,9 másodperc alatt futja a 100 km/h-t, a végsebesség 250 km/h, és a benzines gépekéhez hasonló hatgangos váltóval is felszerelik a SuperNEX-et, ám ez utóbbiról még sok részletet nem árultak el. Hangszórókon keresztül mesterségesen előállított motorhang is lesz – ez nyilván megosztó dolog, lesz, aki gagyinak tartja, és lesz, aki elfogadható kompromisszumnak.

Az elektronikai csomagot FEP-nek, azaz Full Engagement Performance-nak nevezték el. Tartalmaz egykerekezés-gátlót, kipörgésgátlót és kanyar-ABS-t, valamint négy menetmódot. E tekintetben tehát egészen jó csomagot kapunk a tajvani gyártótól. Csak az a kérdés, mikor: a Kymco egyelőre nem közölte, mikor indul a sorozatgyártás, és mikor kezdődhet a forgalmazás, csak annyi látszik jelenleg, hogy egészen közel vannak az induláshoz.