Bezúzhatják a Suzuki MotoGP-gépeit

2022.11.16. 10:11

Véget ért a MotoGP 2022-es szezonja, és visszatekintve igen vegyes érzéseink lehetnek. Egyfelől az utolsó fordulóig nyitott volt a bajnoki cím sorsa, ráadásul elég sokáig többesélyes volt a pontvadászat kimenetele, izgalmakból nem volt hiány. Viszont szomorú mellékzöngéje az idénynek a Suzuki búcsúja. Már év közben bejelentették, volt idő emésztgetni, mégis sokak szemébe könny szökött, amikor Alex Rins amúgy búcsúajándékként megnyerte a valenciai zárófutamot.

A spanyol motoros azt sem titkolta, hogy szívesen hazavinné a győztes motort emlékbe, és bár azt nem tudni, végül megkapja-e, de a csapatfőnök, Livio Suppo a napokban pont a versenygépek sorsáról beszélt. Sajnos nem valami vidám a helyzet, ugyanis a tervek szerint több motort is be fognak zúzni hamarosan.

Suppo elmondta, hogy természetesen egy-két vébés Suzuki GSX-RR múzeumban kap majd méltó helyet, a többit ugyanakkor megsemmisítik, a pótalkatrészeikkel együtt. Ennek az oka az olasz szakember szerint a sajátos japán előírásokban rejlik. A gyártóknak ugyanis adót kellene fizetni ezek után a versenymotorok után, de mivel használni soha többé nem fogják azokat, egyszerűen fölösleges kiadás lenne. (Eladni pedig jó eséllyel nem szeretnék akárkinek.)

Rinsre visszatérve: akár még meg is venné a Suzukitól azt a motort, amellyel a márka utolsó futamgyőzelmét sikerült behúznia. Ő maga egyébként azokért a csapattagokért aggódik leginkább, akiknek a márka kilépésével még nincs munkája 2023-ra. Rins az LCR Hondánál, csapattársa, Joan Mir a Repsol Hondánál megy jövőre.