Ideiglenesen leállt a Yamaha az R1-ek, R3-ak és TMAX-ok gyártásával

2024.06.13. 13:07

Idén februárban a Toyota saját maga jelentette, hogy a munkagépeik motordiagnosztikai eredményeivel gond van, amivel olyan lavinát indítottak el a japán járműiparban, amit talán ők sem sejtettek előre. A japán Közlekedési Minisztérium elkezdte felülvizsgálni a járműipari szereplők különböző vizságlati eredményeit, amin a Yamaha, mint első motorgyártó szereplő elhasalt.

A Yamaha álláspontja szerint nem is igazán házon belüli csalásról, sokkal inkább hibáról kell beszéljünk az ő esetükben – amit majd a vizsgálatok vagy alátámasztanak vagy nem – a lényeg végtére is nem változik. A TMAX, az YZF-R3 és az YZF-R1 zajkibocsátási teszteredményei nem egyeznek a valósággal.

Fejlemény az ügyben, hogy az érintett modellek gyártását a Yamaha egyelőre kénytelen felfüggeszteni. Bár a Yamaha az amerikai RideApartnak adott nyilatkozatában azt válaszolta, hogy a leállított gyártás egyelőre nem érinti a Japánon kívüli piacokat, mégiscsak Európában forgalmazott modellekről beszélünk, így a kirobbant vizsgálati botránynak hosszútávon mégiscsak lehetnek hatásai a hazai vásárlókra.