110 millió eladott darab után vége a Honda legendájának

2024.06.25. 10:35

  • A Honda nem gyárt több 50 köbcenti alatti mopedet emissziós szabályozások miatt
  • Technikailag megoldhatná, de akkor egy árban lennének a 125 köbcentisekkel.
  • Ezzel befejezik a Super Cub 50 gyártását, ami a Honda és a világ legkelendőbb modellje volt.

A japán kormány szigorítja az 50 köbcenti alatti motorral rendelkező motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok károsanyag kibocsátására vonatkozó szabályozást, ezért a Honda leállítja az érintett járművek gyártását - írta az Asia Nikkei.

A döntés áldozata lesz a Honda Super Cub 50 is, amit sokan a világ legjobb motorjának tartanak, de ha nem is a legjobb, a legkelendőbb biztosan. Több mint 110 millió darabot értékesített belőle a japán gyártó. A portál szerint ha a Honda mégis megpróbálná elérni a kitűzött emissziós célokat a kis motorjainál, az áruk nagyjából azonos lenne a 125 köbcentisekével, emiatt versenyképtelen lenne.

honda super cub 50 street

A döntés a Honda számára inkább csak történelmi szempontból fájó, ugyanis a mopedek eladási számai óriásit csökkentek az elmúlt években, ami most már az elektromos mopedeknek köszönhető. A Nikkei Asiai példaként megemlítette, hogy Japánban tavaly csaknem 93 ezer mopedet adtak el, míg 1984-ben 2,78 milliót. Bár a klasszikus 50-es pályafutása ezzel véget ér, nagyobb modelleken, például 125-ösökön megmarad a Super Cub név.