Yamaha Superbike tesztek

2005.02.01. 10:45

A Yamaha által hivatalosan támogatott Yamaha Motor Italia csapata az elmúlt hétvégén az ausztráliai Philip Island versenypályáján teszteltek. A teszt legnagyobb érdekessége volt Noriyuki Haga bemutatkozása Yamahán. A japán versenyző sokáig a Yamaha gyári pilótája volt a Superbike vb-n, majd miután a gyár elhagyta a sorozatot, nem igazán talált magának megfelelő csapatot.

Az első nap az új YZF-R1-el ismerkedett Haga. Megfelelő üléspozíciót próbáltak neki találni a szerelők segítségével és egy alapbeállítást a gép futóművéhez. A megtett 50 kör alatt 1p 36.3mp volt a legjobb ideje. Haga csapattársa, Andrew Pitt kétféle Yamahát is próbálgatott, az egyik az új befecskendezési programmal ellátott, továbbfejlesztett gép volt már. Legjobb ideje 1p 36.8mp volt.

A második napon Pitt 1p 35.3mp-re javította legjobb idejét, mivel a csapatnak sikerült elhárítania az üzemanyagrendszer problémáit. Haga miután alkalmazkodott új gépéhez, szintén jobb időt motorozott az első napi eredményénél. Természetesen a 85 megtett kör alatt most nem az óra volt a legfőbb ellenfele. A 3 napos tesztet a gépeik tovább finomításával zárták a Superbike csapat versenyzői. Mindkét pilóta újfent javított időeredményén, de nem ez volt a legfontosabb az utolsó napon, hanem hogy a különféle alkatrészek tervezett tesztprogramja rendben lezajlott.

A 30 fokos melegben Pitt egy igen jónak számító 1p 33.9mp-es idővel jelezte, nem számít esélytelennek a vb-n. Haga egy kicsit lassabb volt nála, de a 3 napos teszten neki is az utolsó napon ment a legjobban a motorozás. A Yamaha legénysége ezt követően visszatér az európai főhadiszállására, majd a katari pályán már a hivatalos tesztek következnek.