MotoGP IRTA tesztek

2005.03.22. 07:52

A múlt hét pénteken kezdődött meg a MotoGP résztvevők 3 napos IRTA tesztje a barcelonai versenypályán. Az első napon a Hondák megállíthatatlanok voltak: a négy leggyorsabb versenyző a japán motorgyártó pilótái közül került ki. A leggyorsabb köztük is Max Biaggi volt, 2005-ös specifikációjú Honda RC211V gépén. A világbajnoki címet védő Valentino Rossinak csak az 5. helyet sikerült megcsípnie az YZR-M1 beállítási problémái miatt. Biaggi mögött márkatársa, Sete Gibernau végzett a képzeletbeli dobogó második fokán, annak ellenére, hogy szinte az egész napon ő volt a legjobb. Utánuk Makoto Tamada és Marco Melandri következtek Hondáikon. Edwards jól alkalmazkodott a Yamahához, közvetlen Rossi mögött helyezkedett el a tabellán. Az első nem Honda/Yamaha motoron versenyző pilóta a Ducatis Loris Capirossi volt a 8. helyen.

A második napon természetesen tovább javultak a köridők. Az él ellenben nem változott, ugyanúgy Max Biaggi ment a leggyorsabban szombaton is a 8 óra hosszat tartó teszten. Őt 4 Honda pilóta követte, tovább növelve ezzel a gyártó főlényét az IRTA teszten. Barros, Gibernau, Melandri és Hayden alkotta a hondások sorát. Yamaháján Colin Edwards tudott még a 7. helyet motorozó Tamada elé beférni. Nem kis meglepetésre John Hopkins behozta a 8. helyre a Suzukit, míg Rossi csak a 9. lett szombaton. A világbajnok a második napon sem találta motorja beállítását.

A harmadik napra aztán a Yamahások összeszedték magukat. Ez Rossinak egy harmadik legjobb időre volt elegendő. A hazai Sete Gibernaut ő sem tudta megállítani a 3. szabadedzésen, könnyedén tudott gyorsabb lenni az őt közvetlen követő Max Biagginál. A nap főeseményeként a 40 perc hosszú, hivatalos időmérő következett. Ezután folytatódott a tesztelés, ahol Biaggi a csalódást keltő időeredménye után még futott pár gyors kört, ezzel a hatodik leggyorsabb időt érte el az utolsó nap. Biaggi legjobb ideje a második napról elegendő lett az összesített időeredmények második helyére. John Hopkins ezzel lecsúszott a 7. helyre, csapattársa Kenny Roberts viszont nagyon csúnyán összetörte a Suzuki GSV-R-t délután.