Dízel motorkerékpár sebességi rekord

2005.04.01. 08:59

Az alternatív üzemanyagokkal hajtott motorkerékpárok mostanában egyre többször szerepelnek a hírekben, mint a Thunderstar dízel hajtóművel szerelt sportgépe, a hidrogén üzemanyagcellás motorkerékpárok, melyekkel egyre több gyártó próbálkozik, vagy a mindennapi használatban is terjedő elektromotor hajtotta járművek. A tudományos fejlesztések nem állnak távol a Kawasakitól sem: a japán gyár elkészítette dízel motorkerékpárját, a Kawasaki KLR650-et.

A dízel KLR története az elmúlt év májusáig nyúlik vissza, amikor is az F1 Engineering együttműködésével megszületett egy kifejezetten katonai célokra tervezett motorkerékpár. Az elkészült prototípus megnyerte az USA kormányának tetszését, és a fegyveres erők megrendelték az első dízel Kawasaki szállítmányt. Nemrégiben pedig a tömegtermelésben készült dízel motorral sebességi rekordot döntöttek, a KLR650 136,7 km/h-s sebességet ért el.

A motor két különböző változatát próbálták a bonneville-i Sós-síkságon, az egyiket egy kicsi turbófeltöltővel szerelték fel. Két-két próbát tettek a KLR-ekkel, és mindkét motorral beállították a sebesség rekordot. Az F1 szerint a gépek képesek 144 km/h feletti sebességet is elérni, de ezúttal a motorok teljesen gyári állapotúak voltak, és a fogaskerekeken sem változtattak, ami ugye kritikus szempont egy sebességi rekord megdöntésekor. Terveik szerint idén szeptemberben visszatérnek Bonneville-be, és minden bizonnyal megjavítják saját rekordjukat.