KTM siker

2005.04.22. 12:47

Az első fordulóban Jerezben igazán remek szezonnyitót láthatott a közönség a 125 köbcentisek gyorsasági világbajnokságán. Ráadásul Talmácsi Gábor mindjárt közvetlen az élmezőnyben tudott motorozni a futamon, sőt vezette is a mezőnyt egy kör erejéig. Az estorili pálya Talmának jól fekszik, ezért mindenki nagy reményekkel várta a 2. fordulót. Simoncelli, aki az első futamot megnyerte és Kallio, Talma KTM-es csapattársa tűntek még leginkább esélyesnek a portugál pályán.

125GP kategória
Edzések A téli tesztek folyamán 5-6 pilóta és motor emelkedett ki igazából a 125-ösök mezőnyéből. Ismét ők alkották a legjobb köridőt elérő pilóták csoportját az edzéseken. A pénteki fordulóban a finn KTM-es Mika Kallio bizonyult a leggyorsabbnak, őt Mattia Pasini követte , majd nem kis büszkeségünkre Talma foglalta el a 3. rajtkockát. Lukas Pesek a Derbivel zárta az első sort. Simoncelli, Lüthi, Faubel és Lai alkották a 2. rajtsort az első nap végén. Tóth Imi az első nap végén 23. helyen állt. A második időmérőn Kallio továbbjavította a körrekordot, így biztosan szerezte meg élete első rajtkockáját. A svájci Lüthi remek teljesítménnyel feljött a második helyre, míg sajnos Talma visszaesett a 6. pozícióba, hiába javított ő is pénteki eredményén. Simoncelli és Faubel zárták az első sort, míg Talma előtt Pesek parkolt le. A második sorba Talma után Pasini csúszott le, és Lai zárta a második négyest.

Verseny A verseny ismét remekül kezdődött magyar szempontból: Talma a 6. helyről kőkeményen tette be motorját Lüthi elé a második helyre. Az élen a szintén jól rajtoló csapattársa, Kallio haladt. Talma mögött Lüthi, Simoncelli, Faubel és Lai jöttek el a starttól. Lüthi ugyan megelőzte az első körben Talmát, aki viszont a kör végén a célegyenesben féktávon visszavette a 2. helyét. Lüthi ezután megint leelőzte Talmát, aki viszont a sikán előtt nagyon keményen rakta be gépét a svájci elé. Sőt, a harmadik kör elején Talma élre állt, mikor célegyenes végén Kalliot is megelőzte. Sajnos a 3. kör végén túl agresszíven gyorsított ki a sikánból, ahol egy vízfolton megcsúszott a hátsó kereke és egy hatalmas highside-ot mutatott be. Gábort ezután még a földön csúszás közben Lüthi is elütötte motorjával, de szerencsére komolyabban nem sérült meg és várhatóan ott lesz a kínai futamon.

A bukás után Lüthi alaposan visszaesett, míg Kallio és Faubel kihasználva a kavarodást elhúztak az élen. Jó pár körnek kellett eltelnie míg Lüthi visszaküzdötte magát a 3. helyre, de az élen állókhoz már nem tudott felzárkózni a futam végéig. Az élen jó néhányszor cserélt helyet Kallio és Lüthi az utolsó körig. Ekkorra Kallio állt elől és az egész utolsó kört nagyon megnyomta. A célegyenesre fordító kanyarban viszont már nem tudott megfelelően kigyorsítani elkopott hátsó gumija miatt, így Faubel közvetlen mellé ért a célegyenesben. A két pilóta szinte egyszerre keresztezte a célvonalat, de Kallio egy hajszállal (8 ezredmásodperccel) megelőzte a spanyolt és megnyerte élete első nagydíját. Lüthi biztosan tartotta meg 3. helyét Lai ellenében és 2003-as katalán dobogós helye után most állhatott fel ismét a dobogóra. Tóth Imi a 22. helyen ért célba.

125 köbcentis futam végeredménye:
1. Mika Kallio KTM br> 2. Hector Faubel Aprilia
3. Thomas Lüthi Honda
4. Fabrizio Lai Honda
5. Manuel Poggiali Gilera
6. Tomoyoshi Koyama Honda
7. Alvaro Bautista Aprilia
8. Mattia Pasini Aprilia
9. Julian Simon KTM br> 10. Marco Simoncelli Aprilia

Gyorsasági Motoros VB 125 köbcentis kategória pontversenyének állása 2 futam után:
1. Mika Kallio FIN 45 pont.
2. Marco Simoncelli ITA 31 pont
3. Hector Faubel SPA 29 pont
4. Fabrizio Lai ITA 29 pont
5. Mattia Pasini ITA 21 pont
6. Manuel Poggiali RSM 21 pont
7. Thomas Lüthi SWI 16 pont
8. Julian Simon SPA 14 pont
9. Talmácsi Gábor HUN 11 pont
10. Tomoyoshi Koyama JPN 10 pont