Hallatlan Kawasaki siker

2005.05.05. 12:47

A MotoGP-ben úgy tűnik idén nem lesz olyan egyértelmű a helyzet, mint tavaly, vagy azelőtt évekig. Valentino Rossi ugyan nyerni tudott az első futamon, de a Yamaha nem a legjobb motornak tűnik és mind Sete Gibernau, mind a fiatal Marco Melandri meglepetésekre lehet képes. Ezenfelül itt van Alex Barros, az estorili futam győztese, aki bármikor képes meglepni a világ legjobbjait is. A vadonatúj pályán senkinek sem voltak beállítási tapasztalatai, így mindenki nulláról indult.

MotoGP kategória
Edzések Az új szabályok szerint megtartott első három szabadedzésen Nicky Hayden, Kenny Roberts, és Carlos Checa mentek a legjobban. Rossi különösen egyik edzésnapon sem remekelt, nála rosszabban csak Max Biaggi teljesített szinte érthetetlen módon. Aztán Sete Gibernau megrázta magát az időmérőn, és a leggyorsabb köridővel megszerezte az első rajtkockát magának. Csapattársa, Melandri a második, míg Loris Capirossi a Ducatival a harmadik helyet érte el. A második sor élére nem kis meglepetésre John Hopkins került a Suzukival, őt Hayden és Rossi követték. Max Biaggi 14. helye sötét jövő jósol a római pilótának ebben az idényben.

Verseny A verseny rajtjánál még több víz volt a pályán, mint a két kisebb kategória esetében. Hopkins remek rajtot vett, és amikor Gibernau hibázott az első kanyarban, máris élre állt. Mögötte Melandri, Gibernau és Kenny Roberts jött a másik Suzukival. Sőt egy pillanat alatt a két Suzuki állt már az élen. Rossi már az első kör végére feljött a 6. helyről a másodikra, míg Kennyi Roberts átvette a vezetést csapattársától. A verseny első harmadában Roberts, Rossi, és a yamahás Toni Elias húztak el a nagy esőben. Olivier Jacque, aki a sérült Alex Hofmann-t helyettesíti, az óriási vízben mintha szárazon motorozna, úgy tört fel a 16. starthelyről. Néhány kör alatt a 7. helyre jött fel Jacque. Ezalatt Rossi Roberts hibáját kihasználva átvette az élen a vezetést.

Roberts hibája nem véletlen volt, később műszaki hiba miatt kiállni kényszerült a versenyből. Rossi után jóval lemaradva a Gibernau, Biaggi, Elias, Hopkins, Jacque volt a sorrend. Hopkins hibája és Elias box áthajtós büntetése után Jacque feljött a 4. helyre. Jacque nem állt meg, 13 körrel a vége előtt Biaggit, majd 7 körrel a vége előtt Gibernaut nyomta le és eredt Rossi nyomába. Jacque a verseny utolsó részében végig gyorsabb volt a Kawával mint Rossi a Yamahán, de nem volt már elég kör, hogy teljesen utolérje és megelőzze. Rossi 1.7 mp-cel nyert végül Jacque előtt, a harmadik helyre az időközben Gibernau-t megelőző Marco Melandri jött be. Biaggi az 5. helyre esett vissza és a Tamadát helyettesítő Jürgen van den Goorbergh nagyszerű motorozással hozta be a Hondát a 6. helyre. Rossi fölényesen vezeti a bajnoki tabellát, érdekesség, hogy a fiatal, első hondás idényében lévő Melandri jelenleg a második helyen áll összetettben.

MotoGP köbcentis futam végeredménye:
1. Valentino Rossi Yamaha
2. Olivier Jacque Kawasaki
3. Marco Melandri Honda
4. Sete Gibernau Honda
5. Max Biaggi Honda
6. Jürgen vd Goorbergh Honda
7. John Hopkins Suzuki
8. Colin Edwards Yamaha
9. Nicky Hayden Honda
10. Ruben Xaus Yamaha

Gyorsasági Motoros VB MotoGP köbcentis kategória pontversenyének állása 3 futam után:
1. Valentino Rossi ITA 70 pont
2. Marco Melandri ITA 45 pont
3. Alex Barros BRA 43 pont
4. Max Biaggi ITA 36 pont
5. Sete Gibernau SPA 33 pont
6. Colin Edwards USA 25 pont
7. Olivier Jacque FRA 20 pont
8. Shinya Nakano JPN 19 pont
9. Carlos Checa SPA 17 pont
10. Nicky Hayden USA 16 pont