Élethalálharc Tökölön

2005.05.18. 15:19

Nagyon nehéz megszokni, hogy a Supermoto versenyeken mindig szakad az eső. Ez már valószínűleg szakágspecifikus jelenség, mert még Romániába, az EB-re is elkísértek minket a felhők a múlt héten, most meg komplett tavak keletkeztek a tököli repülőtéren kialakított pálya off-road szakaszain. Gyenge vigasz, hogy délutánra abbamaradt az égi áldás, így a rendezők reménykedhettek néhány néző megjelenésében, akik viszont a sportág eddigi legnagyobb versenyét nézhették végig: volt benne minden, amitől supermoto a supermoto.

A versenyfutamokra felszáradt a földes szakaszok nagy része, még porzott is a dübörgő motorok alatt, de aztán jött egy kisebb mocsár - a reggeli pocsolya maradéka -, majd az aszfalt a ráhordott sárral. Az egyik legtechnikásabb hazai pálya, éles kanyarokkal, hosszabb egyenesekkel, sikánokkal, stb. Első ránézésre az egyszeri szemlélő nem is tudta követni a nyomvonalat a mindenfelé kígyózó szalagok között.

Egy mezőnyben rajtoltak el a Junior és az Amatőr kategória indulói. Vagy az aszfalton gyilkolták egymást, vagy közösen rángatták ki egymás motorját a sárból, és itt lehettünk szemtanúi a súly győzelmének, ugyanis a 12 éves Ónódi Benjámin a 85-ös Yamahájával simán átrepült az ingoványon, míg felnőtt ellenfelei a 600-as böhöm gépekkel beleragadtak, így a kisfiú abszolútban a 6. lett a 21 fős Junior-Amatőr mezőnyben, természetesen ezzel kategóriája első helyét is megszerezte. Az Amatőrök között - mondhatni szokás szerint - Hugyecz Elek (Yamaha) nyert, mögötte barátja, a KTM-es Koczka Tamás végzett.

Az Open-Prestige futamok mindig izgalmasak, de most a pálya szélén azt kívántuk, bárcsak visszafognák magukat a srácok, mert ezt már nem lehet idegekkel bírni. Az osztrák Johann Schruf (Yamaha) és Kökényesi György (Yamaha) olyat harcoltak az első futamban, hogy az leírhatatlan. Egy ideig loholt velük Heinz Hochreiter (KTM) is, majd picit lemaradt, aztán félidőben Schruf elesett az off-roadon, de még elég idő volt hátra a futamból ahhoz, hogy utolérje az első kettőt. A versenyigazgató a +5 perc táblát mutatta, amikor Kiskökénnyel túlzás nélkül élethalálharcot vívtak az első helyért, majd jött a +2 kör, a +1 kör és aztán mi lett a vége? A célegyenes előtti sikánból kijövet Schruf kilőtt, és 40 méterrel a célvonal előtt megelőzte a magyar bajnokot.

A második futam kiegyensúlyozottabb volt, Benner Zsolt (KTM) sikeresen vette a rajtot és harmadikként fordult, utána Kökényesi, de pár kör után Benner sajnos elfékezte magát, összeütköztek Kiskökénnyel, és mire újra lendületbe jöttek, addigra a két osztrák már messze járt. A három legjobb magyar Kökényesi György, Szilágyi Zoltán (Husaberg) és Molnár Tamás (Honda).

Az Open osztály győztese Németh Balázs (KTM) lett, mögötte Molnár Péter (Honda), és Papp József (KTM) végzett, de nekik is meg kellett küzdeni az Openes osztrák vendégekkel.

A Quadoknál borult a papírforma. Az EB győzelme után mindenki Bucsi Attilát (BM) várta a dobogó tetejére, de mindkét futamot technikai okok miatt fel kellett adnia, és előtte az edzésen sem ment olyan jól. A négykerekű sárdagasztás összetett győztese Tóth Demeter (Yamaha) lett, második Kovács Krisztián (Honda), harmadik Bedő Tamás (Kawasaki). A következő supermoto esemény az Európa Bajokság lesz, szintén a tököli repülőtéren június 4-5-én. Európa legjobbjaitól ugyancsak ilyen idegtépő meccseket fogunk látni, mint a most vasárnapi volt, ezért vétek lenne kihagyni! Reméljük Természet Anya kegyes lesz hozzánk, és nem áztatja szét a terepet.