Székely EB dobogós

2005.06.01. 11:18

Az elmúlt hétvégén rendezték meg az Európa Bajnokság és az Oldalkocsis Világbajnokság magyar nagydíját a Hungaroringen. A 35 fokos kánikula nemcsak a versenyzőknek volt nyomasztó, de a kilátogató néhány nézőnek is. A 35 fokos hőség az aszfalttenger közepén, bőrruhában egyenlő volt a rémálommal. Volt olyan versenyző is, aki bőrruhában, sisakban, csizmában ugrott fejest az egyik ideiglenesen felállított gumimedencébe.

Székely Zsolt eredményeiről az Alpok-Adria Bajnokságban már beszámoltunk. Az év első futamát, a Hungaroringen rajt-cél győzelemmel zárta, majd jött Rijeka, a gumigyilkos pálya, ahol két centi híján, de ötödik lett.

Az Európa Bajnokságon, ahogy az első Alpok-Adria futamon is, ismét ő diktált. Az időmérő edzések eredményei alapján, a Hondával 1,55,576-ot sikerült mennie, ami azt jelentette, hogy az idei szezonban másodszor rajtolhatott a pole pozícióból, ráadásul ez a köridő nem csak becsúszott, hanem szinte folyamatosan tudta hozni, míg a második helyről rajtoló olasz Guglielmónak csak egyszer sikerült megközelítenie Székelyt.

Mire megnyitották a hatszázasoknak a boxutcát az aszfalt kb. 60 fokra forrósodott fel. Ez a gumiválasztásban nagyon megnehezítette a csapatok és versenyzők dolgát. Ha ez nem lett volna elég, a versenyrendezőség összevonta a Superstock 6oo és a Supersportosok futamát, így megduplázódott a versenyzők száma. Székely nagyon jó ütemben kapta el a rajtot és elsőnek fordult el a célegyenesben, de az első kör végére visszacsúszott a negyedik helyre.

"Az első körben hibáztam és sajnos nagyon elhúzott tőlem az első két ember. A harmadikat csak nehezen tudtam megelőzni, mert nagyon érdekes tempóban, és íveken motorozott, így nehéz volt belőni, hogy hol tudok elmenni neki. Ráadásul több helyen is olajos volt a pálya a bukások miatt, folyamatosan csúszkált a motor alattam több kanyarban is. A Dunlop gumik jól bírták ezt az embertelen meleget, bár utólag úgy gondolom, hogy jobb lett volna, ha eggyel puhább keveréket tetetek fel."

Végül csak sikerült megelőznie, és meglett az a dobogós hely. "Nem vagyok teljesen elégedett. Mire meg tudtam előzni az előttem lévőt, addigra a másik kettő már nagyon elhúzott, és lehetetlen volt őket utolérni." A fantasztikus teljesítményén, persze ezek az apróságok semmit sem halványítanak. Székely beindult és senkinek sem lesz könnyű megállítani.