Ducati superbike sikerek

2005.06.02. 18:07

Az idei világbajnokságot szintén egy márka főlénye jellemezte ez idáig, de az nem az évek óta jól megszokott Ducati uralkodása volt. Az idény első felében a Suzuki ment a legjobban a Superbike világbajnokság mezőnyében, főként Troy Corsernek köszönhetően. A volt világbajnok, és csapattársa Yukio Kagayama remek csapatot alkottak a Suzuki GSX-R 1000 K5 superbike változatával és sorra nyerték a versenyeket, míg a Ducatisoknak alig jutott 1-1 dobogós helyezés. A silverstoni pályára viszont a brit, tavalyi világbajnok James Toseland érkezett hazájába nagy elszántsággal, hogy visszaszerezze az olasz márka kissé megtépázott hírnevét.

Edzések
Mindezek ellenére a Superpole-on ismét egy suzukis, Kagayama szerezte meg az első rajtkockát, ezzel idén már a harmadik alkalom indulhat az élről. A mindössze csak 12. legjobb időt elérő Noriyuki Haga megszerezte a 2. rajtkockát az egykörös rohanásban. Regis Laconi révén a Ducati felállhatott az első rajtsorba, míg Troy Corser bajnoki éllovas a negyedik helyet szerezte meg. James Toseland a nagy fogadkozások ellenére csak a 7. helyre kvalifikálta magát.

Első verseny Az első versenyen Haga rajtolt a legjobban, sőt akár a győzelmet is megszerezhette volna, de a technikai problémája miatt (elromlott üzemanyagpumpa) ki kellett állnia a versenyből. A négy élen haladóból ekkorra háromfősre fogyatkozott az élmezőny: Regis Laconi, Troy Corser és James Toseland küzdöttek egy darabig az első helyért, de a futam végére igazából csak Corsernek vagy Laconinak maradt esélye a futamgyőzelemre. Végig egymással voltak elfoglalva és az idei szezon egyik legjobb versenyét produkálták. A rendkívül szoros befutót 1 tizedmásodperccel Laconi nyerte, így Corser lett a második. Nem sokkal tőlük lemaradva Toseland futott célba, Vermeulen viszont már alaposan lemaradva negyedik helyen hozta be gépét.

Superbike VB 5. futam, első versenyének végeredménye:
1, Régis Laconi Ducati 999F05
2, Troy Corser Suzuki GSX-R 1000 K5
3, James Toseland Ducati 999F05
4, Chris Vermeulen Honda CBR1000RR
5, Pierfrancesco Chili Honda CBR1000RR
6, Chris Walker Kawasaki ZX-10R
7, Max Neukirchner Honda CBR1000RR
8, Giovanni Bussei Kawasaki ZX-10R
9, José Luis Cardoso Yamaha YZF-R1
10, Karl Muggeridge Honda CBR1000RR

Második verseny A verseny első szakaszában Haga húzott el, de Corser nem engedte el nagyon. A kettőjük párharca alakult ki az élen. Közben az első verseny győztese, Laconi már a második körben kiesett a versenyből egy bukás következtében. James Toselandnek jó pár körébe került még utolérte a Corser-Haga párost és látványos manőverekkel vette át a vezetést a 17. körben. A futam ezután is bővelkedett az akciókban, szintén nagyon jó futamot élvezhettek végig a nézők. Haga lassan leszakadt a vezető kettősről, és végül Toseland olyan gyors utolsó köröket hajtott, hogy Corser már nem tudott előzéssel próbálkozni, ezzel a brit ducatis megnyerte a hazainak számító versenyét. Ezzel mindkét ducatis megszerezte idei első győzelmét a Európa futamon. Haga biztos harmadikként ért célba. Corser előnye tovább nőtt mivel Kagayama nem szerepelt túl jól a hétvégén és így hatalmas az előnye a vb pontversenyének élén.

Superbike VB 5. futam, második versenyének végeredménye:
1, James Toseland Ducati 999F05
2, Troy Corser Suzuki GSX-R 1000 K5
3, Noriyuki Haga Yamaha YZF-R1
4, Chris Vermeulen Honda CBR1000RR
5, Pierfrancesco Chili Honda CBR1000RR
6, Chris Walker Kawasaki ZX-10R
7, Yukio Kagayama Suzuki GSX-R 1000 K5
8, Norick Abe Yamaha YZF-R1
9, Andrew Pitt Yamaha YZF-R1
10, Karl Muggeridge Honda CBR1000RR

Superbike VB pontversenyének állása 5 futam után:
1, Troy Corser AUS 222 pont
2, Yukio Kagayama JPN 144 pont
3, Chris Vermeulen AUS 141 pont
4, Regis Laconi FRA 112 pont.
5, James Toseland GBR 98 pont
6, Chris Walker GBR 74 pont
7, Andrew Pitt AUS 70 pont
8, Noriyuki Haga JPN 68 pont
9, Pierfrancesco Chili ITA 66 pont
10, Norick Abe JPN 62 pont