Talmácsi először a dobogó csúcsán

2005.06.06. 11:11

Talmácsi Gábor Le Mans-ban megszerzett 6. helye után a 6. helyen állt összetettben a világbajnoki tabellán. Ilyen jó helyen magyar pilóta már vagy 30 éve nem volt a vb pontversenyében. Az Olasz Nagydíjra természetesen nem csak Talma készült, hanem csapattársa Kallio, valamint a franciaországi győztes Lüthi is. No meg persze ott voltak a helyi márkának számító apriliások is, akik mindent megadtak volna egy hazai győzelemért.

125GP kategória
Edzések Talmának az első szabadedzés nem sikerült túl jól, csak a hetedik lett. A péntek délelőttön Kallio ment a legjobban. Az időmérőre bár Talma javított idején, mégis maradt a 7. helyen. Továbbra is Kallio volt a leggyorsabb, őt Pasini, Faubel és Lai követték az első rajtsoron ideiglenesen. A második szabadedzésre már sikerült tökéletesre belőni Talma KTM-jét és így egyből a 3. legjobb időt futotta. Előtte csak KTM-es állt, Simon és Kallio sorrendben a szombat reggeli edzésen. A mindent eldöntő koradélutáni edzésen ismét Kallio csavarta a legjobban, de Talma fél másodperccel lemaradva tőle megszerezte a második rajtkockát. Faubel és Simoncelli révén lét apriliás állhatott még fel az első sorba. Tóth Imi betegeskedő motorjával a 33. helyen kvalifikálta magát a vasárnapi futamra.

Verseny A versenyen Kallio és Lüthi rajtoltak a legjobban, de Talma ott jött mögöttük a 3. helyen. Bár Talma még az első kör végére feljött a 2. helyre is, de az egyenesben 3 motor is legyorsulta és elment mellette. Kallio haladt a verseny első harmadában az élen, mögötte Simoncelli, Faubel, Lüthi és Talma váltogatta egymást, kanyarról kanyarra változtak a helyezések. Talmának kuplung problémái is adódtak, ezért nem nagyon erőltette az előretörést. Menetközben aztán valahogyan sikerült beállítani motorján a kuplungot. Az ötös fogat általában úgy nézett ki, hogy 1 KTM volt az élén (Kallio), egy a végén (Talma) és köztük a már említett három pilóta.

A 12. körben aztán Simoncelli kiszállt az ötös élbolyból és egyben a pályáról is egy gyors jobbost követően. Lüthi és Talma szerencsésen kivédték a bukást, pedig közvetlen Simoncelli mögött száguldottak az esés pillanatában. A verseny végéig nagyjából a Kallio, Faubel, Lüthi és Talma sorrendben haladtak az élen állók. Aztán az utolsó körökben elkezdődött a szokásos haddelhadd. Az utolsó körben látszólag már csak Kallio és Faubel mentek az első helyért, Lüthi és Talma picit lőtávolon kívülre kerültek már. Talma az utolsó körben folyamatosan ment rá Lüthire, és egy kanyarkombinációt ügyesen megoldva külső ívről borított be Lüthi elé az utolsó kanyarban. Abban a pillanatban, amikor Talma megverte Lüthit, az élen haladók Kallio hibáját követve óriásit buktak, így Talma elsőként száguldhatott át a célvonalon, megszerezve ezzel élete első GP győzelmét! Tóth Imi a 25. helyre szenvedte be betegeskedő gépét.

30 éve, pontosabban Drapál János 1973-ban 350 köbcentis géposztályban elért győzelme óta nem hallgathatta a világ motorsport társadalma a magyar himnuszt. Most azonban örömmámorban úszhattak mindazok akik megnézték a futamot és utána az eredményhirdetést. Végre magyar pilóta állhatott oly sok év után a régi hagyományokhoz híven a dobogó legmagasabb fokára. Győzelmével Talma az összetett verseny 3. helyére ugrott fel, a vezetést magához ragadó Lüthi és Kallio mögé. A Totalbike minden munkatársa nevében szívből gratulálunk ezúton is Talmácsi Gábornak a remek eredményéhez és egész éves eddigi munkájához, csak remélni tudjuk, még mindig van számunkra meglepetés a tarsolyában!

125 köbcentis futam végeredménye:
1. Talmácsi Gábor KTM
2. Thomas Lüthi Honda
3. Joan Olive Aprilia
4. Mattia Pasini Aprilia
5. Tomoyoshi Koyama Honda
6. Manuel Poggiali Gilera
7. Julian Simon KTM
8. Fabrizio Lai Honda
9. Toshihisa Kuzuhara Honda
10. Alexis Masbou Honda

Gyorsasági Motoros VB 125 köbcentis kategória pontversenyének állása 5 futam után:
1. Thomas Lüthi SWI 74 pont
2. Mika Kallio FIN 66 pont.
3. Talmácsi Gábor HUN 62 pont
4. Mattia Pasini ITA 59 pont
5. Fabrizio Lai ITA 57 pont
6. Marco Simoncelli ITA 52 pont
7. Manuel Poggiali RSM 41 pont
8. Julian Simon SPA 37 pont
9. Tomoyoshi Koyama JPN 32 pont
10. Hector Faubel SPA 30 pont