Betétcsere a rajtrácson

2005.06.21. 10:00

Ismét Rijekában rendezték az Alpok-Adria bajnokság soron következő fordulóját, szám szerint a harmadikat. A nemzetközi versenyen tizenkilenc magyar versenyző képviselte hazánkat. A legnagyobb sikerek a Superstock 1000-es, a 125 GP és a 125 SP kategóriákban születtek.

Kispataki Viktor az 1000-es szériagépek kategóriájában az időmérőkön harmadik helyre kvalifikálta magát. A Hungaroring Motorsport Iskola versenyzője ezzel az időeredménnyel (1:33:057) a leggyorsabb magyar volt az időmérőkön és ezt a címet a vasárnapi verseny leintése után is magáénak tudhatta. A versenyen további tizedeket tudott lefaragni idejéből, de már nem érte utol az előtte haladó Jermant (Suzuki) és az olasz Pellizzonit (Aprilia). Az összesített verseny negyedik helyét a Kawasakival induló Vida Tibornak sikerült megszerezni, aki a magyar versenyzők díjkiosztóján a dobogó második fokára állhatott fel. Dudás Péter egy nagyon jól sikerült rajt után harmadikként tudott elfordulni a célegyenes végén. Eleinte tudta is tartani az iramot, de a gumik túlmelegedése miatt vissza kellett vennie a tempóból, így a kilencedik helyre sikerült behoznia Suzukiját.

A 600-asok küzdelme amúgy is bővelkedett látványos manőverekben, de a futam során valószínűleg Talmácsi Gergő élte át a legnagyobb izgalmakat, ugyanis a rajtkockára való felálláskor derült ki, hogy kiesett a GSX-R hátsó fékbetétje, amit az utolsó pillanatra sikerült csak pótolni. Soltész Attila ellenben nem panaszkodhatott az indulásra, elég jól sikerült elkapnia a rajtot, hatodikként tudott elfordulni. Ezt a pozíciót tartotta is mindaddig, amíg el nem rontott egy kanyart, ahol a rázókő túloldalára került a motor.

Végül sikerült visszairányítania magát a pályára, de arra már nem maradt idő, hogy a malőrből adódó lemaradását be tudja hozni, így végül a összesítettben 12 lett. A magyarok között legjobban Juhász Tamás szerepelt, végül az összesített hetedik helyre hozta be a Yamaháját. Talmácsi Gergő a komplikációk ellenére a második legjobb magyar volt, összesítettben 11. lett. A kategóriát a Kawasakival versenyző Mitja Emili kilenc másodpereces előnnyel nyertre a második helyezett Mattia Pastrolin előtt.

A Supersport kategória magyar indulói a 11-es rajtszámmal induló Székely Zsolt (Honda) és a 71-es Tolnai Isván (Honda) a hetedik és a nyolcadik helyen végeztek. Superbikeban ezúttal nem volt kinek drukkolnia a hazai rajongóknak, magyar versenyző nem indult a futamon. A kategóriában Berto Camlek (Yamaha) lett az első, az osztrák Joey Pernutsch (Yamaha) a második, harmadikként pedig az olasz Fabris Poliuto végzett.

A 125 SP+ 250 SP kategória magyar indulói a harmadik helyezett Juhász Dávid (Aprilia), Deák Attila (10./Aprilia) és Szabó Gábor (13./Derbi) voltak. A 125 GP végeredménye: első Gabriele Gnani (Gnani), második Győrfi Alen (Honda), harmadik pedig a cseh Michal Sembera (Honda).