Porto első idei sikere

2005.06.28. 12:58

Dani Pedrosa mugellóban elért újabb győzelmével ismét alaposan eltávolodott az őt üldözőktől a bajnoki tabellán. A fiatal spanyol, aki egyben a világbajnoki címet védi az év eleji gyengélkedése után magára talált, és Hondáját is rendbe rakták. Mindez nem azt jelenti, hogy a bajnokság lefutott volna, ugyanis a 125-ösek közül feljött ifjoncok és a régi tapasztalt 250-es menők alaposan megnehezítik Pedrosa életét újabb világbajnoki címének elérésében.

250GP kategória
Edzések Az elmúlt évben Assenben futamgyőztes Sebastian Porto volt az első napi edzéskirály a kedvenc pályáján. Csak Lorenzo, Stoner és Aoyama tudták megközelíteni. A második időmérőre Lorenzo Porto felé kerekedett, míg a harmadik helyre Pedrosa jött be. Stoner egy helyet visszaesve, negyedikként várhatta a vasárnapi rajtot. Rizmayer Gábor a 29. helyről rajtolhatott.

Verseny Lorenzo lőtt ki leggyorsabban a rajtrácsról, őt Porto és Stoner követték. Stoner azonban nem sokkal ezután már nem tudta tartani a lépést az élbollyal és visszaesett a mezőnybe. Pedrosa viszont a rossz rajtja után felzárkózott Porto és Lorenzo mögé. Lorenzo egészen a verseny utolsó szakaszáig vezette a versenyt, amikor Porto már folyamatosan támadta a kis spanyolt. Mégis az addig második helyen motorozó Pedrosa előzte meg eközben Portót, és feljött Lorenzo mögé. Porto az utolsó előtti kör végén a pálya híres sikánjában csinálta meg szenzációs előzését, amivel mindkét versenytársát kifékezve elsőként kezdte meg az utolsó kört. Ezután Porto ment egy körrekordot és üldözői már képtelenek voltak megfogni. Pedrosa szintén leelőzte az addig vezető Lorenzót, így meglett a második hely neki. Portónak ez volt az első sikere idén, Pedrosa viszont tovább növelte előnyét a vb pontversenyében.

250 köbcentis futam végeredménye:
1. Sebastian Porto Aprilia
2. Dani Pedrosa Honda
3. Jorge Lorenzo Honda
4. Hiroshi Aoyama Honda
5. Alex de Angelis Aprilia
6. Casey Stoner Aprilia
7. Andrea Dovizioso Honda
8. Randy de Puniet Aprilia
9. Hector Barbera Honda
10. Simone Corsi Aprilia

Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis kategória pontversenyének állása 7 futam után:
1. Dani Pedrosa SPA 143 pont.
2. Casey Stoner AUS 106 pont
3. Andrea Dovizioso ITA 102 pont
4. Sebastian Porto ARG 74 pont
5. Hiroshi Aoyama JPN 71 pont
6. Jorge Lorenzo SPA 70 pont
7. Alex de Angelis RSM 67 pont
8. Randy de Puniet FRA 54 pont
9. Hector Barbera SPA 51 pont
10. Simone Corsi ITA 44 pont