Ki győzi le idén Rossit?

2005.06.29. 09:58

Valentino Rossi hat futamból ötöt megnyert az idei évben, annak ellenére hogy a Honda minden eddiginél nagyobb anyagi áldozatokat hozott a télen, és a 7 lehető legjobb pilótát veti be ellene. Egyelőre azonban nincs Rossi-ellenszer, a motoros fenomén legyőzhetetlennek tűnik. Ellenfelei ugyan látványos csatákra késztetik az olasz pilótát, de a végén Rossi jön, és könnyedén nyer. Assen Rossi egyik bevallottan kedvenc pályája és már sokszor nyert rajta, így az előjelek ismét neki kedveztek a 75. ünnepi évfordulós asseni nagydíjon.

MotoGP kategória
Edzések Az első három szabadedzésen Marco Melandri futotta a legjobb időt. A fiatal olasz nagyon jól összeszokott a Hondájával, hétről hétre jobban megy vele. A superbikeos időszakából a pályát jól ismerő Colin Edwards volt a második legjobb. A 3. helyre Rossi, míg negyedikre jó barátja Capirossi jött be. Gibernau és Barros zárta az első 6 sorát. A szombati időmérőn Rossi begyűjtötte az első rajtkockát magának fantasztikus körrekordjával. Az első rajtsorba két MoviStar Honda fért még oda, Gibernau és Melandri révén. A második sorba a kawasakis Nakano, Hayden és Edwards váltott belépőt körideje révén.

Verseny Rossi kicsit elrontotta a rajtot, csak 5-ként jött el, míg Melandri, Gibernau és Nakano az élre álltak a start után. Hayden is igyekezett, mivel közeleg az USA nagydíj, próbálta mutatni magát a futam elején. A második körre még mindig Melandri vezetett, de Hayden feljött közvetlen mögé. Rossi a 3. körben kezdte meg a felzárkózást Capirossi és Nakano előzésével a 4. helyre jött fel. A három hondás, Melandri, Hayden és Gibernau egészen a 6. körig tudta tartani Rossit. Először Haydent, majd Gibernaut előzte meg Rossi. Eközben Rossi csapattársa, Colin Edwards jött fel gyors köridőkkel és zárkózott rá a közvetlen élbolyra. A verseny felétől kezdve Melandri és Rossi harcolt az első helyért.

A fiatal olasz nagyon szépen ment, és remekül tartotta Rossit. A világbajnoknak 100%-os teljesítményt kellet nyújtania ahhoz, hogy megnyerhesse a futamot. Többször is változott az élen álló személye, de Rossinak miután leelőzte Melandrit nagyon kellett igyekeznie hogy tartani tudja magát. Végül ez sikerült neki és megnyerte az asseni futamot. Melandri mögött nem sokkal lemaradva Edwards ért célba, míg Hayden negyedikként futott be. Sajnos utoljára mentek a pilóták az asseni pálya 6 km-es aszfaltcsíkján ebben a formában, jövőre rövidebb, talán kevésbé technikás nyomvonalon fognak küzdeni az újjáépített pályán. Rossi 63 ponttal vezeti a bajnoki tabellát, ráadásul a konstruktőri világbajnokságon is a Honda előtt áll a Yamaha jócskán.

MotoGP köbcentis futam végeredménye:
1. Valentino Rossi Yamaha
2. Marco Melandri Honda
3. Colin Edwards Yamaha
4. Nicky Hayden Honda
5. Sete Gibernau Honda
6. Max Biaggi Honda
7. Alex Barros Honda
8. Shinya Nakano Kawasaki
9. Carlos Checa Ducati
10. Loris Capirossi Ducati

Gyorsasági Motoros VB MotoGP köbcentis kategória pontversenyének állása 7 futam után:
1. Valentino Rossi ITA 170 pont
2. Marco Melandri ITA 107 pont
3. Max Biaggi ITA 87 pont
4. Sete Gibernau SPA 84 pont
5. Alex Barros BRA 74 pont
6. Colin Edwards USA 73 pont
7. Nicky Hayden USA 60 pont
8. Loris Capirossi ITA 49 pont
9. Shinya Nakano JPN 48 pont
10. Carlos Checa SPA 40 pont