Öt magyar dobogós az Alpok-Adrián

2005.07.19. 13:37

Az Alpok-Adria bajnokság ismét hazánkba látogatott. Múlt vasárnap zajlott a negyedik forduló a Pannonia-Ringen. A kemény nemzetközi mezőnyben huszonnégy magyar induló közül összesen öten állhattak dobogóra, de nézzük a remek eredményeket sorjában.

A nyolcadliteresek versenyében Juhász Dávid (Aprilia) az első helyről indulhatott és gyakorlatilag az egész verseny alatt megtartotta vezető pozícióját, mígnem az utolsó körben kicsúszott a kavicságyba. Addigra azonban akkora előnyre tett szert, hogy csak a negyedik helyre esett vissza a malőr következtében, és még volt annyi ideje, hogy hihetetlen hajrával visszakapaszkodjon a második helyre. A 125 SP végeredménye: Michal Puskar (Aprilia), Juhász Dávid (Aprilia), Mislav Perkusic (Aprilia).
125 GP-ben teljes volt a Honda siker. Az osztrák Philipp Eitzingert (Honda) és a román Robert-Andrei Muresant (Honda) egy fiatal magyar pilóta, Győrfi Alen (Honda) követte, aki a harmadik helyen futott be.

A Superstock 600 az egyik legnépesebb mezőny. Sajnos a dobogóról éppen lecsúsztak magyarjaink. Onnan azonban zsinórban jöttek a magyar srácok: negyedikként Soltész Attila (Suzuki/HMI), ötödiknek Juhász Tamás (Yamaha), hatodiknak Talmácsi Gergő (Suzuki) futott be. A futamot, csupán három ezredet ráverve a második helyezett osztrák Mario Strutzenbergerre (Honda), Spigariol Olmo (Yamaha) olasz versenyző nyerte. Harmadik az olasz Luca Bono (Yamaha) lett.
A Supersport 600 főleg oszrák és cseh versenyzőkből álló tizenöt fős mezőnyben Székely Zsolt (Honda) és Tolnai István (Honda) képviselte hazánkat. Székely Zsoltnak a bravúros második helyet sikerült megszereznie, Tolnai pedig ötödikként haladt át a célvonalon.

A Superstock 1000 időmérő edzésein Kispataki Viktor szerezte meg a pole pozíciót, így nagy reményekkel vághatott neki a másnapi versenynek. Az első három helyért a mezőnytől messze elszakadva Kispataki Viktor, Dudás Péter (Suzuki), és a hármasból végül győztesen kikerülő olasz Pellizzon (Aprilia) között zajlott a látványos küzdelem. Magyarjaink Pellizzont követve értek be a célba, második Kispataki, harmadik Dudás lett. A negyedik helyre Vida Tibor hozta be Kawasakiját.
A nagyon súlyos rijekai sérülése után most állt először rajthoz a Superbike kategória egyetlen magyar indulója, Végh János (Honda). Az időmérők sajnos nem zajlottak Jana számára túl szerencsésen, így csak a hatodik sorból, azaz a 21. helyről indulhatott. A versenyen azonban megmutatta, hogy milyen keményen tud küzdeni, és megállíthatatlanul jött felfelé. A 9. körben már a hatodik helyen motorozott, és a nálánál egyértelműen lassabb Fabrizio Pellizzont támadta, amikor eleredt az eső, és a versenybírók leállították a versenyt. Mivel a szabályok szerint kilenc kör megtétele alapján eredményt lehet hirdetni, senkinek sem maradt több ideje az előbbrejutásra.