Kis fogyasztásra hajt a Honda

2005.07.25. 10:19

Takeo Fukui, a Honda jelenlegi elnök-vezérigazgatója nemrég tartotta meg éves beszédét Tokióban, amelyen a Honda jövőbeni terveiről nyilatkozott. A Honda mindenekelőtt az erőforrások fejlesztésére koncentrál, mivel ez adja a motorok, autók és egyéb eszközeik központi egységét. Itt három fő területet emelt ki a Honda főnök. Az első a tisztább kipufogógázok elérése. A második a CO2 kibocsátás csökkentése, javított üzemanyag felhasználással, amely csökkentheti a globális felmelegedés veszélyét. A harmadik pedig az alternatív energiaforrások, mint az üzemanyagcella kihasználása, utalva ezzel a lassan kimerülő olajkészletekre.

A motorkerékpárokra vonatkozóan a Fukui úr az üzemanyag-felhasználás gazdaságosságának javítása az elsődleges cél. Az összes kétütemű erőforrást négyüteműre cserélik, még a robogóknál is, és mindenhol bevezetik az üzemanyag befecskendező rendszereket. A Honda motorkerékpárok üzemanyag-felhasználása 1995 óta 34%-kal lett kisebb. A Honda több új technikai fejlesztést akar a hétköznapi motorjaiba bevezetni a közeljövőben. Ilyen az alacsony súrlódási ellenállással rendelkező motorok elterjesztése. Ezeket a 100-125 köbcentis kategóriában tervezik elsőként bevezetni. Az alacsony belső ellenállású motorokban 2 gyújtógyertya szolgálná a biztos égést. Az ilyen típusú blokkok 13%-kal kevesebbet fogyasztanak majd, mint a jelenlegi megfelelőjük.

A másik fontos újítás a motorok erőforrásai körül a VCM (változó hengervezérlés), amelyet a nagyobb gépek számára fejlesztettek ki. Ez a rendszer már létezett autóknál, lényege, hogy ha nincs szükség pár hengerre, a vezérlő elektronika képes lesz 1-2 hengert lekapcsolni. Mindezt a Honda Hyper-VTEC rendszerével (változó szelepvezérlés) alkalmaznák. A VCM rendszer képes lenne a motorokat úgy vezérelni, hogy ha elegendő, akkor csak 2 henger üzemelne 2 szeleppel, még ha szükség van rá, 4 henger 4 szeleppel termelné a meghajtó erőt. A Honda reményei szerint ez akár 30%-os üzemanyag megtakarítást hozhat a jelenlegi fogyasztási szintekhez képest.