Törés-zúzás Motegiben

2005.09.21. 15:47

125GP kategória
Edzések A pénteki mért edzésen Talmácsi Gáborék sokat variáltak a motorral ezért az 5. legjobb időre futotta csak, bár sokáig a 2. helyen állt. Kallio az időmérőn sem lassult, a legjobb köridőt futotta pénteken. Simoncelli, meglepetésre Poggiali és Pasini került még oda az első sorba. Szombaton azonban Talmának sikerült elkapni a ritmust, jó lett a beállítás és Talma tiszta kört tudott futni ezzel megszerezte élete első pole pozícióját. Mögötte a hazai Koyama, Pasini és Simoncelli várhatták az első sorból a futam rajtját. Sajnos Tóth Imi az első napi jó teljesítményét (14.) nem tudta megismételni, így a 25. helyről startolt.

Verseny Meglepő módon Talmácsi nem rajtolt a legjobban, csak negyediknek fordult az első kanyarban. Pasini, Kallio, Koyama haladtak előtte. Talma már az első körben feljött a 3. helyre. Sőt a 2. körre már Kallio és Talma vezették a mezőnyt, Pasini és Lüthi előtt! A futam eleje tökéletesen alakult Gábornak, egy négyes csoportban haladt az élen, még az 5. körben a vezetést is átvette. Az első harmad után a vezető négyesből 10-es boly lett és igen kemény előzések folytak már ekkor is szinte minden helyért.

Talma motorja a verseny vége előtt 10 körrel kicsit belassult és visszaesett a 6. helyre. Mindez nem szegte kedvét, nagy igyekezettel visszajött egészen a 3. helyig. Sajnos az igyekezet kicsit túl nagyra is sikeredett, mert a célegyenes utáni jobb kanyarban a csúszós poros részre sodródott ki, és kigyorsításnál a motor átdobta Talmát, miután annak hátsó kereke megcsúszott, és ismét megtapadt. Ekkor Kallio és Lüthi haladt jókora előnnyel az élen, de aztán Lüthi állt az élre. A fiatal svájci a 16. körben a célegyenes bejáratánál óriásit bukott és a földön fekve még Gadea is beleszaladt, elütötte őt, majd szintén nagyot esett. A sorozatos ütközések után a verseny leintették és az előtte befejezett kör alapján hirdettek végeredményt, így Kallio nyert, Lüthi második, míg Faubel harmadik. A végeredményt a KTM csapat megóvta Lüthi technikai szabálytalanságára hivatkozva (túl méretes henger), de ezt elutasították. Ezután a KTM csapat kérte a GP szervezőit a szabályok felülvizsgálatára, mivel érzésük szerint nem jogos olyan versenyzőnek dobogóra állni illetve pontot szerezni akinek a hibája, bukása miatt a versenyt félbe kellett szakítani.

125 köbcentis futam végeredménye:
1. Mika Kallio KTM
2. Thomas Lüthi Honda
3. Hector Faubel Aprilia
4. Tomoyoshi Koyama Honda
5. Mattia Pasini Aprilia
6. Manuel Poggiali Gilera
7. Sergio Gadea Aprilia
8. Pablo Nieto Derbi
9. Alvaro Bautista Honda
10. Fabrizio Lai Honda

Gyorsasági Motoros VB 125 köbcentis kategória pontversenyének állása 11 futam után:
1. Thomas Lüthi SWI 164 pont
2. Mika Kallio FIN 161 pont.
3. Talmácsi Gábor HUN 120 pont
4. Marco Simoncelli ITA 117 pont
5. Mattia Pasini ITA 111 pont
6. Fabrizio Lai ITA 104 pont
7. Julian Simon SPA 97 pont
8. Manuel Poggiali RSM 82 pont
9. Hector Faubel FRA 66 pont
10. Tomoyoshi Koyama JPN 65 pont