Duplacsövön pufog ki a CRF250R

2005.10.12. 09:35

A motokrosszban végbement változás az elmúlt években az összes gyártót négyütemű 250 és 450 köbcentis modellek kiadására késztette a kétütemű bokorugrók mellett. A Honda az egyik leghamarabb hozta ki forradalmian új CRF250R típusát, amely aluvázával, erős 250-es négyütemű blokkjával sokáig követendő példát jelentett a versenytársaknak. A többi gyár azonban hamarosan túlszárnyalta a pirosak krosszgépét, ezért a Honda 2006-ra lépéskényszerbe került 250-es krosszmotorjának felújításával kapcsolatban.

Először jelent meg egy krossz Hondán a dupla végdobos kipufogó rendszer, amellyel nem csak erősödött a blokk, hanem nagyon dögösen néz ki a hátsó traktusa a gépnek egyben. A teljesítmény mellet (ez most 43 lóerő) jócskán nőtt az alsó fordulatszám tartomány nyomatéka. Új formájú a dugattyú, ezáltal magasabb kompresszió viszonyszámot értek el. A vékonyabb lehúzó gyűrűk a dugón csökkentették a felesleges súrlódást a hengeren belül. A szelepfészkek és a kipufogószelepek formája lett átalakítva a hengerfejben. Új a vezérműtengely is, a blokk táplálásáról egy szintén új, 40 mm-es Keihin FCR karburátor gondoskodik. Az egész vezérléséhez újraprogramozták a gyújtást. Az új blokk mindössze 24 kg-ot nyom!

A 4. generációs alu váz a versenypályákról érkezett, akárcsak az újra tervezett alu hátsó lengővilla. A futóműben az első tengely könnyebbre, de egyben erősebbre cserélődött. Az első villákon a külső szár rövidebb lett a súlytakarékosság érdekében. Elől-hátul teljesen állítható Showa futómű található, amelyek közül az első teleszkópvillák belsőcső átmérője tekintélyes 47 mm. A futómű szelepelése, beállítása megváltozott, most jobban bírja a terep egyenetlenségeket. Az első és hátsó tárcsafékek egyaránt 240 mm átmérőjűek. Az összes plasztik elemet és az ülést teljesen átformálták, a kényelem és a dinamizmus jegyében. A motor szárazsúlyát 92.5 kg-ban adta meg a gyár, a váltó maradt a hagyományos 5 sebességes. A CRF250R hamarosan a Honda kereskedőknél lesz, hogy minél előbb a versenypályán találja magát.