Valenciában második, összetettben harmadik

2005.11.06. 15:54

A valenciai futam különösen sokat számított több pilótának is, hiszen az itt elért eredménye döntő volt a végelszámolásban. Talmácsi Gábor is tisztában volt azzal, hogy mire kell figyelnie, nem dőlhet hátra, hiszen Pasini és Simoncelli is szeretné az összetettbeli 3. helyet.

A szombati időmérőn az eső elkerülte a valenciai pályát és minden versenyző teljes erőbedobással húzhatta a gázt a minél jobb eredmény érdekében. Talma már a szabad edzésen alig maradt el a tegnapi idejétől és a 4. helyet szerezte meg. A második kvalifikáción pedig javított ugyan korábbi eredményén, de ennek ellenére visszaesett a rajtrács 8. helyére, így innen várhatta a vasárnapi rajtot.

A Warm Up-on jól ment a motor a versenybeállításokkal, így nyugodtabban vágott neki a 24 körös versenynek. Jó rajtot vett, és az élmezőnnyel sikerült ellépnie az üldözők elől. Végig nagyon okosan motorozott, semmiképp sem akart feleslegesen kockáztatni. Tudta, hogy egy elrontott féktáv mennyire sokba kerülhet számára.

Hol Gadea, hol Pasini vezetett, majd a spanyol túlságosan is bizonyítani szeretett volna a hazai közönségnek és vezető helyről bukott. Ezt követően Pasini volt elöl, mögötte Kallio és Talma, ami ha ezt tekintettük volna végeredménynek, akkor is meg lett volna az összetettbeli dobogó, így Talma nem kockáztatott és egy okos versenyzéssel - kihasználva az utolsó kanyarban kialakult csetepatét Pasini és Kallio között - Pasinit megelőzve megszerezte a második helyet, és ezzel a világbajnoki tabella harmadik legjobbjaként zárta a 2005-ös szezont.

Talma nyilatkozata a verseny után:
"Fantasztikus verseny volt, bejött a számításom, hogy a verseny-beállításokra mentünk rá az edzések alatt, a motorom nagyon jó volt. Láttam, mi történik előttem, és éreztem, hogy Gadea bukni fog, mert túlságosan nagy tempót diktált. Ezt közvetően nem akartam kockáztatni, sőt számítottam arra is, hogy lesz még esemény az utolsó körben is. Kihasználtam, hogy Pasnini Kallioval volt elfoglalva, és bejöttem másodiknak. Megszereztem életem legjobb eredményét az összetettben, harmadik lettem. Iszonyatosan boldog vagyok!"

A világbajnokság végeredménye:
1. Thomas Luthi
2. Mika Kalio
3. Talmácsi Gábor
4. Mattia Passini
5. Marco Simoncelli
...
28. Tóth Imre

Talma hétfőn, azaz november 7-én este, 22:30-kor érkezik Ferihegyre, ahol a családja, a barátok, és több száz szurkoló várja hazaérkezését.