Krosszmotoros járőrök erdei szolgálatban

2005.11.24. 14:03

A Veszprémi Erdőgazdaság és a Veszprémi Rendőrkapitányság közösen új ötlettel próbálja távol tartani a kellemetlenkedőket az erdőkből. Egyelőre kísérleti jelleggel két krosszmotoros rendőrjárőr teljesít szolgálatot az erdőgazdaság területén a Bakony erdeiben, Zirc-Tés-Várpalota körzetében. A hír elhangzásakor a hazai krosszosok és endurósok felháborodva hördültek fel. A rendőrség sajtószóvivője azonban elmondta, hogy nem kimondottan a motorosokra vadásznak majd a motorizált zsaruk.

Az erdőgazdaság azt reméli, hogy a rendőrség a terepmotorokkal mobilizált járőrök segítségével csökkenteni tudja majd az illegális szemétlerakókat és fakitermeléseket, meg tudják akadályozni az orvvadászokat, és a kirándulók érdekében csökkenteni tudják az illegálisan motorozók és quadozók számát. Elmondta, hogy ez utóbbiak a legnagyobb kárt nem a környezetszennyezéssel és a zajjal okozzák. Az említett terület jellegzetessége, hogy nagyon vékony termőréteg van csak a mészkő alapon, és a motorok könnyen elkoptatják azt. Így nemcsak az eredeti növénykultúra pusztul el, hanem a későbbi visszatelepítés is nehézségekbe ütközik. De akár alkalmanként több millió forintos kárt okozhatnak azzal is, hogy hajtások idején a hangos motorok megzavarják a vadat.

A későbbiekben az erdészet azt tervezi, hogy a motorosok számára is használható útvonalakat jelölnek ki, illetve előzetes bejelentés alapján bizonyos összegért cserében vezetett túrákat szerveznek a környék erdeiben. Ugyanis nagy probléma az is, hogy a külföldi, elsősorban osztrák terepmotorosok előszeretettel járnak át hazánkba motorozni, mivel náluk a magánerdőkben súlyos összegekbe kerül egy-egy ilyen hétvége.

Mivel a bűnözés megfékezése a rendőrség feladata, az erdő biztonsága viszont az Erdőgazdaságé, jelenleg a két szervezet közösen bérli azt a két DRZ400-ast, amelyek nyergében a járőrök szolgálatot teljesítenek.