Kétéltű reprobogó

2005.11.25. 13:02

Mindenki tudja, hogy a motorok vagy a robogók nyergében ülve aránylag könnyedén megúszhatja az ember a dugókat. De mi van akkor, ha a motorbicikli is elakad? Nos, erre kínál megoldást egy holland cég, amely azt mondja: ha elfogyott az út, emelkedjünk a levegőbe.

Repülő robogót tervezett egy holland cég. A Spark Design vállalat forradalmasítani kívánja a földhözragadt személyszállítást, ezért a dugók leküzdéséhez hozzáfogott az úgynevezett PALV (personal air and land vehicle - földi és légi személyszállító gépjármű) kifejlesztéséhez.

A tervek szerint a jármű a földön egy kényelmes és nagyon gyors háromkerekű motorkerékpár, amely 5 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet, és akár 200 kilométer/órás sebességre is képes. A tolóerőt a hátsó rotor biztosítja, ezért a levegőbe emelkedéshez egy 50 méter egyenes és üres útszakaszra van szükség, a leszálláshoz viszont már elég 5 méter is. A jármű úgy működik, mint a girokopter, amely a helikopter és a merevszárnyú repülőgépek közti átmenet. A reprobogó meghajtásáról egy takarékos, 213 lóerős motor gondoskodik. Hatótávolsága a földön 600, míg levegőben 550 km körül alakul. A zajártalomtól sem kell tartani, mert a rotor nagyjából 70 decibeles hangereje lényegesen kisebb, mint a helikoptereké.

A PALV repülési magassága a kereskedelmi légi útvonalak alatti, így kizárt, hogy megzavarná a légi közlekedést, legfeljebb a villanydrótokon akad fenn. Amennyiben a motor meghibásodik, szerkezete folytán a reprobogó nem zuhanórepülésben közelít a földhöz, hanem vízszintes mozgással.

Azért nem kell attól tartani, hogy kis kétéltűek jövőre feltűnnek a Ferihegyi úton, a gyártó tervei szerint digitálisan forgalomvezérelt útvonalakon röpködnek majd a GPS technológia segítségével. Az árukon egyébként nem múlik, 10-15 millió forintnak megfelelő összegért meg lehet vásárolni őket.