Újból olasz az MVAgusta

2006.01.23. 10:56

Az MVAgusta csoport tartja kezében a három olasz márka a Cagiva, Husquarna, MVAgusta gyártását. A csoport tulajdonosa az elmúlt évben a maláj Proton konszern volt, mely 2004-ben vásárolta fel a cégcsoport részvényeinek többségét. A többek között a Lotus autómárkát is magáénak tudó Proton megtorpant a fejlődésben, és kedvezőtlen évet zárt. A vezetőváltás mellett megváltoztatták fejlesztési stratégiájukat is, inkább az autós szektor felé nyitnak, így ebbe a képbe már nem illett bele az MVAgusta.

A Proton úgy döntött, hogy után lemond az MVAgusta csoporton belül részvényeinek többségéről. Az új tulajdonos, az olasz tulajdonú GEVI S.p.A. 1 euróért kapja meg a legendás motorgyár részvényeinek 57,75%-át. De mielőtt bárki a pénztárcája felé kapna, azt is hozzá kell tennem, hogy a csomaghoz járt még az MV 106,94 millió eurós adósságállománya is, valamint a GEVI 15 milliós tőkeinjekciót ad a gyárnak a szükséges beruházásokhoz és az új modellek fejlesztéséhez. A cég fennmaradó tulajdonhányadának nagyobbik része, 32,25% továbbra is a Castiglioni család kezében marad, így az ügyvezető igazgatói posztot Claudio Castiglioni tölti be.

Hogy az új tulajdonos mekkora üzletet csinált, majd jövőre megtudjuk, de a kilátások nem rosszak, hiszen a legendás varesei gyár 2005-ben 18%-kal növelte eladásait. A teljes adás-vételi folyamat előreláthatólag 2006. február végére be fog fejeződni.