Szabó II. után Bitter is indul a Man-szigeti TT-n

2006.02.10. 15:15

A 2005-ös Endurance Világbajnokság legeredményesebb magyar versenyzője idén a világ legpatinásabb és legveszélyesebbnek tartott motorversenyén indul. A júniusban évente megrendezésre kerülő Man szigeti Tourist Trophyt korábban eddig egyetlen magyar versenyző, a legendás Szabó II László teljesítette, így valódi szenzációnak számít a Suzuki támogatását élvező pilóta nevezése.

A világ egyik legkülönlegesebb hosszú távú motorversenye a Man szigeti Tourist Trophy idén kilencvenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre. A verseny évről évre több mint 200 000 látogatót vonz az Írország és Anglia között elhelyezkedő Budapest méretű szigetre. A Tourist Trophy igazi társadalmi eseménynek számít, a szigeten számos szórakoztató programmal és kikapcsolódási lehetőséggel. Az első automobil versenyeket 1904-ben rendezték meg a helyszínen, miután a Man sziget önálló parlamentje módosította a vonatkozó törvényeket. Erre azért volt szükség, mert a brit jogalkotás nem tette lehetővé a versenypályát alkotó 37 mérföld hosszú útszakasz lezárását. 1905-ben már nemcsak autók, hanem motorkerékpárok is részt vehettek a versenyeken. Az első önálló TT motorverseny 1907-ben került megrendezésre. Az egyedülálló sportesemény már akkoriban is óriási tömeget vonzott a helyszínre. A Man szigeti verseny nem csak történelmi múltjáról és atmoszférájáról, hanem veszélyességéről is ismert. A verseny száz éves története során eddig 207 halálos áldozatot és még ennél is több súlyos sérülést követelt, ami nem csoda, hiszen az átlag tempó manapság már nem kevesebb, mint 210 km/h.

A Superstock, a Superproduction és SBK kategóriákban induló Bitter 2 db Superstock szabályok és további speciális biztonsági előírások szerint felkészített Suzuki GSX-R 1000-es motorkerékpárral és a megszokott csapatával vág neki a viadalnak. A versenyző támogatói majdnem ugyanazok, mint a tavalyi szezonban: V-max, Team Suzuki, Red Bull, Pirelli Európa, Blackmotorsport, Superpole Kft., a HMI és az a BRorganisation. Bitti a várakozásait firtató kérdésünkre azt a választ adta, hogy elsősorban egészségesen szeretne visszatérni, de ezzel együtt örülne, ha az újonnan érkező versenyzők külön értékelése során benne lenne az első háromban.

Forrás: Team Suzuki