Három újdonság a Highlandtől

2006.03.13. 14:46

A fiatal svéd motorgyár a Highland még alig-alig ismert hazánkban. Sikereit 60 fokot bezáró, ultrakönnyű V2-es motorjainak köszönheti. Elsőként a 950 cm 3-es Outback érett meg a sorozatgyártásra. A formában - és a méretben - a KTM is fantáziát láthatott, mert az idén debütált, 950 cm 3-es Supermotója hátborzongatóan hasonlít a már lassan 5 éve gyártott Highland modellre.

A cég eleinte kissé bukdácsolva működött, ahogy az a kicsiknél lenni szokás, ám sok más európai motorgyárhoz hasonlóan itt is a kínai tőke sietett segítségükre. A közös együttműködés, és a komoly tőkeinjekciónak hála idén három új, utcai modell érkezik a svéd gyártótól. 750 cm 3-es V2-es Dirt-Track, egy 450 cm 3-es egyhengeres motokrossz gép és a gyár büszkesége, a 950 cm 3-es Outback legújabb, alaposan átdogozott változata, a Desert Storm. A mindössze 165 kg tömegű motor 30 kilóval könnyebb, mint a KTM, és a 4000-es fordulattól a hátsó kerékre tolt 103 Nm-es nyomatéka is várakozáson felüli.

A 750-es Dirt-Track az amerikai dirt-track versenygépek mintájára készült, súlya mindössze 140 kg. A 450 MX/SM a Highland új, egyhengeres platformját gazdagítja. A kisköbcentis kategória egyúttal egy enduróval és egy supermotóval is gyarapodott. A Highland szerint a japán motorokénál sokkal jobb tömegelosztása fogja a dobogók élére repíteni. És ezt nem képletesen értem, hiszen a tervek szerint mindhárom modellt versenyeken is szerepeltetni kívánja a gyár.

Ezzel a fejlesztések nem álltak meg, egy 250, egy 350 és egy 550 cm 3-es blokkon is kísérleteznek, mindegyik egyhengeres felépítésű lenne. De talán még érdekesebb, hogy egy 1200 cm 3-es V2-es is a tervezőasztalokon formálódik már. A neve sem titok: a Nordkap (Svédország legészakibb városának neve) a BMW R1200GS-nek okozhat kellemetlen pillanatokat.

Miután azt gondolnánk, hogy igen, ezek a kínaiak aztán nem spórolnak a pénzzel, és elégedetten hátradőlnénk a fotelben várva, hogy mi is fog ebből kiderülni, tovább feszegetném az idegeket. Még egy név felmerült a Highland boszorkánykonyhájában, ez pedig a Lightning, ami egy lecsupaszított sportgép lesz a tervek szerint, és a Buell és a Ducati Monster vevőire veti ki a hálót.