Xenonfényszórók a BMW-ken

2006.03.23. 16:05

Az autósok után a motorosokat is utolérte a xenonőrület. Átalakító kitteket már egy ideje kínálnak a motorkerékpár-alkatrész-gyártó cégek, de gyári motorba ezidáig nem építették be ezt a technikát.

A BMW igen nagy figyelmet fordít arra, hogy biztonságban tudhassa vásárlóit, most az éjszakai közlekedés megkönnyítésén volt a sor. A nyugodt és biztonságos esti motorozás hatalmas koncentrációt igényel, hiszen a motoros reakcióinak 90 százaléka a látáson alapul, amely nagymértékben korlátozott sötétben. A xenonfényszórók sokkal jobb látási viszonyokat biztosítanak, mint a szokványos halogénizzók. Kétszer olyan erősek, harminc százalékkal kevesebb energiát használnak fel, és még az élettartamuk is hosszabb. A különbség leginkább éjszaka feltűnő, amikor a motoros előtt lévő útfelület megvilágítása a legfontosabb.

A BMW a gyártók közül elsőként kínál vásárlóinak xenonfényszóróval ellátott kétkerekűeket, elsőként a két legnagyobb túragépéhez, a K1200LT-hez és a K1200GT-hez választható ez az extratartozék.