Az első verseny

2006.03.24. 12:43

A hosszú téli tesztek után ezen a hétvégén végre élesben is összemérik tudásukat gyorsasági motoros világbajnokság versenyzői. Ez nem csupán a versenyzõk gigászi harca, hanem a gumigyártók, motorgyárak versengése is. A Team Toth Hungary két versenyzõje, Tóth Imi és Roberto Locatelli hosszú elõszezonon vannak túl. A két pilóta a téli idõszakban összesen 12 napot tesztelt. Elõször Valenciában, majd Jerezben. Ezt követõen kétszer jártak a katalán pályán Barcelonában, majd a pont a mondat végére két héttel ezelõtt került itt Jerez de la Fronterában, a hivatalos IRTA teszteken. Imi és Loca több, mint 700 kört tettek meg a tesztek során, mely az adott pályák hosszával megszorozva összesen 3132 kilométert tesz ki, ami egy Budapest-Jerez de la Frontera távolságnak felel meg.

Tóth Imi #45:

"Nagyon várom már a versenyt. Ugyan nem volt sok idõnk tesztelni a 2006-os Aprilia blokkot, a tesztek során rengeteget fejlõdtünk. Most kicsit fáradt vagyok, mert a tegnapi utazásunk kicsit kalandos volt. A bécsi reptér elõtt kétszáz méterrel beleszaladtunk két marcona osztrák rendõrbe, akik szerint túl gyorsan vezetett apu, és elvették a jogosítványát, ráadásul büntetést is fizetnie kellett. Barcelonában a rend kedvéért törölték a jerezi járatunkat, és Sevilla felé kellett tovább repülnünk, ami bõ száz kilométerre van Jereztõl, így szerény 15 óra alatt értünk célba."

Roberto Locatelli #15:

"Szerencsére én simán megérkeztem. A mai nap elég pörgõs volt. Hivatalos fotózás, sajtótájékoztatók, gépátvétel. Az ember azt se tudja, hogy merre rohanjon. Amúgy már várom, hogy ismét motorra ülhessek. A jerezi teszteredmények nagyon jók voltak és szeretem ezt a pályát. Van egy kanyar a pálya utolsó harmadában, ami igazából két kanyar, de egynek kell venni. Itt elég sok idõt vesztettem az IRTA teszteken, és most a mérnökeim ezt próbáltunk elemezni. Holnap ez lesz az egyik fõ feladat, hogy megpróbáljam az idõveszteséget behozni."

Várható idõjárás holnap: borult, esõs idõt jósoltak, leginkább a délelõtti órákra. Délutánra várhatóan felszakadozik a felhõzet. A maximum hõmérséklet 15-18 fok körül várható.

Kis jerezi áttekintő

250 cm 3

Az Aprilia ebben a kategóriában nyolc alkalommal nyert futamot Jerezben. A Yamaha hatszor, míg a Honda tavaly gyűjtötte be az ötödik győzelmét Dani Pedrosa révén. A negyedliteres kategória jelenlegi mezőnyébe összesen tíz olyan versenyző van, akik nyertek már itt futamot pályafutásuk során: Roberto Locatelli, Manuel Poggiali, Antony West, Hiroshi Aoyama, Hector Barbera, Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo, Marco Simoncelli, Sebastian Porto, Arnaud Vincent.

A tavalyi futamot Dani Pedrosa nyerte Porto és De Angelis előtt. Locatelli a hetedik helyen végzett.

125 cm 3

Az elmúlt négy évben az Aprilia sorozatban négy futamgyőzelmet zsebelt be Jerezben, a nyolcadliteres géposztályban. Ezt megelőzően még három alkalommal állt apriliás versenyző a dobogó legfelső fokán a spanyol pályán, míg a Honda futamgyőzelmet aratott eddig itt. A jelenlegi mezőnyben nincs olyan versenyző, aki nyert már futamot Jerezben.

Tavaly Marco Simoncelli nyerte meg az évadnyitót, Mika Kallio és Fabrizio Lai előtt. Talmácsi Gábort az ötödik, míg Tóth Imit a 16. helyen intették le 2005-ben a futam végén.