Megbízható, mint egy atomóra

2006.03.29. 11:19

A Dakar Rally veteránja, a terepmotorozás guruja, Per-Gunnar Lundmark HP2 Endurójával a norvégiai Nordkaptól egészen Dél-Afrika csücskéig, a Jóreménység fokig motorozott. A svéd versenyző valamivel több mint hét hét alatt teljesítette a kalandtúrát, amely nem csupán Lundgren elszántságát és képességeit bizonyította, de azt is megmutatta, mire képes a HP2 Enduro nehéz és barátságtalan terepen. Bár a BMW 105 lóerős járgánya világszerte több versenyen is sikeresen szerepelt, csupán néhányan mertek volna nekivágni vele a 22000 kilométeres, két kontinenst keresztülszelő útnak.

Lundmark a 2005-ös Dakaron egy BMW HPN típussal versenyzett, ami nagyon hasonló a HP2-höz. "Nem volt probléma a motorokkal" - nyilatkozta a pilóta, aki a táv egy részét két barátjával tette meg. "Észak-Európa fagyos, havas tájain és Közép-Afrika perzselő vidékein is megállták a helyüket, egyszer sem hagytak minket cserben. Olyan megbízható a típus, akár egy atomóra."

Lundmark 2005. december 21-én indult a svédországi Fjällbonas városából, az utazás azonban csak másnap kezdődött el igazából, amikor elhagyta Nordkapot, Európa legészakabbi városát. A BMW motoron csupán annyit változtatott, hogy felszerelt rá egy kisebb ellenzőt, amely megvédte az időjárás viszontagságaitól, illetve egy tartalék benzineskanna tartót erősített a hátsó ülésre. Mivel a táv első részét többnyire hóban kellett megtennie, az európai szakaszon szegecses gumikat használt.

Norvégiából Finnországba, majd Svédországba motorozott, aztán Németország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária, Törökország, Szíria és Jordánia következett, majd Egyiptomban csatlakoztak hozzá barátai, Ian és Lukas. A hármas ezután átszelte Etiópiát, Kenyát, Zambiát és Botswanát, végül megérkeztek Dél-Afrikába.

A három utazó az 52 napos maraton végén 2006. február 12-én, kimerülten és mámoros állapotban érkezett meg Dél-Afrika legdélebbi pontjához, a Jóreménység fokhoz. "Lehetetlen szavakkal leírni az érzéseimet. Hihetetlen volt, ahogyan ott ültem egy sziklán, az utolsó kis földdarabon a Déli-sark előtt. Kisebb lett számomra a világ ez alatt az 52 nap alatt."