Döntöttek a Hypermotard gyártásáról

2006.04.13. 11:44

A tanulmánygép sikeres milánói bemutatása után, valamint a rajongók visszajelzéseire támaszkodva a Ducati úgy határozott, hogy gyártani fogja a Ducati Hypermotardot. A gyártásról Federico Mineli a Ducati Motor Holding elnöke tett bejelentést a Desmoblogon."

Attól a pillanattól kezdve, hogy a nagyközönség tavaly novemberben meglátta a milánói EICMA-n, a Ducati Hypermotard hihetetlenül sikeres. Ott azonnal elnyerte a kiállítás legszebb motorja címet, majd január végén a Motorkerékpár Tervezők Szövetsége 2005. legszebbjének kiáltotta ki a Bolognai gyár legújabb szüleményét.

A motor rettenetesen kompakt és hihetetlenül könnyű, mindössze 175 kg. Erejét a 100 lóerős, léghűtéses, duplagyertyás, injektoros L2-es Desmo motor szolgáltatja. A magnézium motorfedelek látni - és hallani - engedik a márkára jellemző szárazkuplungot. Az olasz formatervezés nem volt hűtlen önmagához, a Hypermotard csordultig van töltve apró finomságokkal, melyek közül is az első irányjelző-tükör kombinációt emelném ki, mely off-road használat során a markolatvédő vonalába visszahajtható, majd közúti forgalomban ismét kihajtható.

A váz a Ducatiknál megszokott térhálós acélcsőváz, melyhez a supermoto versenypályákra is alkalmas futóműelemek kapcsolódnak. Előre 50 mm belsőcső átmérőjű Marzocchi R:A:C: fordított teleszkópvilla, hátra külön gáztartályos Öhlins rugóstag került. Az egykarú lengővilla és a kovácsolt alumínium Marchesini kerekek meseszépek. Előre egyetlen, hatalmas féktárcsa került a supermotó hagyományoknak megfelelően, radiális felszerelésű négydugattyús Brembó féknyereggel.

Az ígéretek szerint egyetlen technikai csemege sem tűnik el a sorozatgyártott modellből, mely 2007 tavaszától lesz megvásárolható a Ducati-márkakereskedésekben. Az árat nagy találgatás övezi, valószínűleg nem sokkal lesz drágább a Multistradánál.