Elindult a Demokrace

2006.05.04. 09:09

Az elmúlt hétvégén elkezdődött az ország első gyorsasági motoros márkakupája, Suzuki GSX-R Kupasorozat. Az első versenyre - pontosabban az első két versenyre - az Alpok-Adria Bajnoksággal egy hétvégén, a Hungaroringen került sor. A siker szinte kötelező volt, hiszen az amatőrök mellett a legnevesebb magyar versenyzők vettek rajta részt, hogy az azonos gépeket hajtva végre kiderüljön, ki valójában a legjobb.

Péntek - Időmérő edzések
Az egyformán felkészített GSX-R 600-asok esőben várták, hogy a versenyzők élesben is kipróbálják őket. Itt már tétje volt a teljesítménynek. Az első időmérő edzés során megszülettek az első köridők, lassan körvonalazódni kezdett, hogyan rendeződik el a mezőny a rajtrácson. Az esős idő miatt kétséges volt, hogy száraz pályán lehet majd motorozni, ami meg is látszott az eredményeken: láthatóan mindenki az utolsó körökben teljesített a legjobban, köszönhetően annak, hogy addigra már csak egy-egy vizes folt maradt a pálya aszfaltján. A második időmérőre már teljesen száraz pályán került sor, így egy-egy teljes másodperccel jobb idők születtek.

Az összesített időeredmények alapján mindkét alkalommal a Harmati Suzuki színeiben induló, EB-t is megjárt Rizmayer Gábor volt a leggyorsabb (2:00,227). A második rajtkockát Talmácsi Gergő (Black Motorsport), a harmadikat pedig Németh Balázs (King Road Motors) szerezte meg. Az első sor negyedik helyéről Magda Attila (Black Motorsport) vághatott neki a küzdelemnek. Ezzel megszületett a két (szombati, és vasárnapi) verseny rajtfelállása.

Szombat - I. futam
Szombaton délután kettőkor, az Alpok-Adria Bajnokság időmérő edzései között került sor a GSX-R Kupa első futamára. Az idő ezúttal tökéletes volt. A rajt után Rizmayer, Németh és Talmácsi Gergő szakadt el a mezőnytől, öldöklő küzdelmet kezdve egymással. A verseny első felében több bukás is történt, így Vajzer Attila (Suzuki Hollós), és Péntek László (Black Motorsport) is kiesett a versenyből, majd később Bencze György (Suzuki Hollós) is hasonló sorsra jutott. A futam során mind a profi, mind pedig az amatőr versenyzők megtalálták a nekik megfelelő ellenfelet, így ki az élen, ki a mezőny egyéb pontjain vívta meg saját csatáját. Az vezető trió harcából végül Rizmayer Gábor került ki győztesen, a második a 17 éves Németh Balázs (King Road Motor), a harmadik pedig Talmácsi Gergő (Black Motorsport) lett. A versenyen külön értékelték a profi és az amatőr versenyzőket. Az amatőrök között Szabó Henrik volt a leggyorsabb, második az utolsó kockából rajtoló Kurta János, harmadik pedig Berei András lett. A legjobb köridőért járó plusz pontot Németh Balázs zsebelhette be.

Vasárnap - II. futam
A második versenyen elsőnek Magda Attila fordult el a célegyenes végén, majd újra a célegyeneshez érve már Talma, Magda, Rizmayer volt a sorrend. A második körben Talmácsi Gergő óriásit bukott a célra fordító kanyarban - sajnos kedden már gipszben láttuk viszont -, így Rizmayer, Németh, Magda sorrend alakult ki. Rizmayer egyre nagyobb előnyre tudott szert tenni, most inkább Magda, és Németh vívott egymással késhegyre menő csatát. Közben a veszélyt jelző sárga zászló folyamatosan lengett, mutatva, hogy tilos az előzés a célegyenes előtt, ahol Talma bukása során szennyeződés került az aszfaltra. A kérdés tehát az volt, vajon sikerül-e megelőznie Németh Balázsnak Rizmayert, azaz sikerül-e behozni az egy másodperces hátrányt. Végül először Rizmayer, másodiknak Németh, harmadiknak pedig Magda Attila haladt át a célvonalon. Az amatőrök közötti csata sem szűkölködött izgalmakban, végül ezúttal is Szabó Henrik állhatott a dobogó legfelső fokára, őt követte Kurta János, míg a dobogó harmadik fokát ezúttal Farkas Attila tudhatta magáénak.

A következő helyszín a rijekai Grobnik versenypálya, ahol május 20-21-én rendezik a legközelebbi futamokat. Mindenképpen érdemes figyelemmel követni az eseményeket, mivel ez a pálya valószínűleg jelentősen átrajzolja a mostani versenyek során kialakult rangsort.

Eredmények
I. futam
Profi:
1. Rizmayer Gábor (#26 Harmati Suzuki)
2. Németh Balázs (#34 King Road Motors)
3. Talmácsi Gergő (Black Motorsport)
Amatőr:
1. Szabó Henrik
2. Kurta János (Poxen Motorsarok)
3. Berei András (Power City)

II. futam
Profi:
1. Rizmayer Gábor (#26 Harmati Suzuki)
2. Németh Balázs (#34 King Road Motors)
3. Magda Attila (Black Motorsport)
Amatőr:
1. Szabó Henrik
2. Kurta János (Poxen Motorsarok)
3. Berei András (Power City)