Loca: "Nem tudok vízen járni"

2006.05.12. 10:55

Már Shanghai-ban edz a MotoGP mezőny. Az edzéseken és az első kvalifikációs futamokon már túl vannak, mivel hat órás időeltolódás hazánkhoz képest. Az időjárás - ahogy azt az előrejelzés is mutatta - idén sem áll a versenyzők mellé, a hétvégére borús, esős idő várható. Az időjósok vasárnapra ígérnek naposabb, esőmentes délutánt.

Ennek megfelelően ma reggel leszakadt az ég Shanghai-ban, és ellepte a víz a kínai aszfaltot. Imi az esőre beállított géppel gurult ki a boxból. A magyar versenyző szinte folyamatosan kint volt a pályán és körözött az Apriliával, hogy elég információt gyűjtsön a szerelőinek a lehető legpontosabb futómű-beállítás érdekében. Az első kvalifikációra sem hagyta alább az égi áldás és több bukás is volt az edzés során. A negyed-literes géposztályban Roberto Locatelli bosszúsan nézegette az eget. Az olasz versenyző sokkal jobban örülne, ha száraz pályán mehetne. Mivel nem erőssége az esőben versenyzés, a szokásosnál is több időt töltött a boxban, hogy a lehető legjobban megbeszélhesse a főszerelőjével és a telemetriással, hogy a pálya különböző szakaszaira melyek lennének a legjobb beállítások. Ráadásul a 125-ös kvalifikáció után, majd két órát beszélgetett Imivel, mert megpróbált segíteni neki kitalálni, hogy mi lehet a gond a futóművel.

Talmácsi Gábornak sokkal jobban ment, de a vizet ő sem kedveli. Az első időmérőn az ötödik legjobb köridőt sikerült futnia, de ő és csapata is reménykedik, hogy lesz ez még jobb is. Tóth Imi #45: "Legnagyobb örömömre az esőgumik nagyon jól tapadnak ezen aszfalton. Természetesen már beállítottuk a gépet, és mint mindig, a rugózáson kell még finomítani. A pálya első két szakaszán egész jól megyek, de az utolsó szakaszon sokat veszítek, amiért drágán megfizetek, hiszen a részidők alapján a 15. helyre lettem volna jó, de a gyors körömben a végső etapon hibáztam, és maradtam hátul. A jó hír az, hogy tetszik a pálya vonalvezetése, és a részidők is azt mutatják, hogy az Apriliának is fekszik."

Roberto Locatelli #15: "Nagyon nem szeretek esőben versenyezni, de itt nincs választásom. Viszont, ha már megyek, nem szeretek fél munkát végezni. A délelőtti 15. és a délutáni 20. hely nem tükrözi hűen azt a munkát, amit ma a csapattal végeztünk. Reggel óta ki sem dugtam az orrom a boxból, hiszen folyamatosan az adatokat elemeztük. Ígérgethetnék, de nem teszem. Az biztos, hogy holnap javítok ezen a pozíciómon, de vízen járni én sem tudok."

125 cm 3 első kvalifikáció:
1. Mika Kallio FIN KTM 2'21'545
2. Alvaro Bautista SPA Aprilia 2'22'249
3. Lukas Pesek CZE Derbi 2'22'726
5. Talmácsi Gábor HUN Honda 2'23'303
34. Tóth Imre HUN Aprilia 2'27'688

250 cm 3 első kvalifikáció:
1. Antony West AUS Aprilia 2'16'726
2. Yuki Takahashi JPN Honda 2'16'859
3. Jorge Lorenzo SPA Aprilia 2'17'161
20. Roberto Locatelli ITA Aprilia 2'22'307 Team Toth

MotoGP első kvalifikáció:
Valentino Rossi, ITA, Yamaha 2'09'393
Loriss Capirossi, ITA, Ducati 2'09'748
John Hopkins, USA, Suzuki, 2'10'007

Levegő: 17 Celsius fok
Páratartalom: 71%
Aszfalthőmérséklet: 17 Celsius fok