KTM és Aprilia főlény a Supermoto vb-n

2006.05.15. 11:03

A Supermoto világbajnokság alaposan átalakult az idei esztendőre. A KTM hivatalosan már nem indít gyári pilótákat, bár nyilván sok mindennel támogatja a narancs színekben induló versenyzőit. Sok nagynevű versenyző inkább a 450-es S2 kategóriába (max 450 köbcenti) ment át idén, amitől lehet az S2 alaposan felértékelődik. A gumik közt óriási volt a vita, végülis a sportág vezetői a Dunlop céget választották, minden csapat az ő termékei közül választhat, nincs edzésgumi, versenygumi, egyféle gumi különböző keverékeivel mehetnek, és a felhasználás darabszáma limitálva van minden futamra!

Ezek után az Európa Nagydíjjal vette kezdetét, amelyet az olasz Castelletto di Branduzzo pályáján rendeztek meg. A pálya hossza 1775 méter, amelyből 1525m volt az aszfalt, és 250m a terep szekció. Az eső elkerülte a versenyt, így az S2 futamai talán a legélvezetesebbek voltak a sportág történetében, amit a nézők valaha láthattak. Mindkét futamban 4 pilóta harcolt egymással vérre menően, az utolsó méterekig. Az Aprilia versenyzői szerezték meg az első 3 rajtkockát, a szintén újdonságnak számító superpole-on. Eddy Seel-é lett a negyedik rajthely. Ő volt egyedül a fő riválisa az Apriliásoknak, de az első futamban hamar bukott. Így az első futamot az S2-ben Jerome Giraudo nyerte Frederic Bolley előtt, akit az utolsü körben előzött meg. Mindketten Apriliával indultak. Thierry van den Bosch (Aprilia) a hatodik lett. Seel a második futamban vágott vissza. Óriási volt a csata Bolley, van den Bosch és Giraudo közt, és végül mindet megverte a Suzuki kiválósága.

Bernd Hiemer a KTM új ásza tökéletes hétvégét mondhat magáénak az S1 géposztályban. Legjobb edzésidő, superpole győzelem, két futamgyőzelem. A német megállíthatatlan volt az Európa nagydíjon. Annak ellenére, hogy a második futamon bukott és vesztett 10 másodpercet. Miután visszajött a pályára 3. helyre, Chris Iddon és Ivan Lazzarini elé kerültek, de mindkettőjüket hamar letudta, és 6 másodperces előnnyel megnyerte ezt a futamot is. Ivan Lazzarini (Husqvarna) mindkét futamban Hiemer mögött ért célba. Az elsőben Ales Hlad, a másodikban Gerald Delepine szerezte meg a harmadik helyet.